U Tursku otputovao tim Hrvatskog Crvenog križa, stradalima nose humanitarnu pomoć

10.02.2023.
Danas prijepodne iz Jastrebarskog je krenuo humanitarni konvoj prema Turskoj. Stradalima se vozi oprema za zbrinjavanje stanovništva i medicinska oprema u vrijednosti 819.601,50 eura. Dio humanitarnog konvoja je i dvočlani tim Hrvatskog Crvenog križa koji prevozi deke i vreće za spavanje.


 
Ispraćaju konvoja nazočili su  ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut,  veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj NJ.E. Yavuz Selim Kiran, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i predsjednik Hrvatskog Caritasa monsinjor Bože Radoš.
 
„Ovdje smo još jednom pokazali sinergiju svih humanitarnih organizacija i države u cilju pomoći  narodu koji je stradao u potresu. Hrvatska je i ovim putem pokazala solidarnost prema Turskoj, kao što su i oni nama u donacijama i opremi za vrijeme potresa koji su se dogodili u Hrvatskoj“, poručio je na ispraćaju Trut.


 
Markt je pak istaknuo kako tim Hrvatskog Crvenog križa ide u centar zbivanja: „Naš tim putuje u Gaziantep jer želimo da pomoć što prije dođe do stradalih ljudi. I danas smo ovdje jedinstveni kao što smo bili i nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedinstveni smo u solidarnosti prema stradalim ljudima.“


 
Osim prijevoza, naveo je Markt, zadatak tima Hrvatskog Crvenog križa je i stupiti u kontakt s timovima Turskog Crvenog polumjeseca koji su na terenu kako bi se mogle doznati informacije o potrebama iz prve ruke.
 
Iz Hrvatskog Crvenog križa u Tursku putuju Teni Čuček i Mario Cigula: „Svjesni smo da nas čeka dug i izazovan put, ali spremni smo. Puno je unesrećenih ljudi kojima treba pomoć i kad tako promatramo stvari, onda nam ništa nije teško.“