U sklopu projekta Sigurnost na vodi u Vodicama osposobljeno 11 junior-spasilaca

16.10.2019.
Gradsko društvo Crvenog križa Vodice, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je i provelo tečaj Junior-spasilac koji je trajao tri dana, a uspješno su ga prošla 11 polaznika, učenika sedmih razreda Osnovne škole Vodice.

Trodnevni tečaj vodila je Tanja Marinković, stručna suradnica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa. Tečaj prve pomoći održala je dr.Vanja Letica, predavačica prve pomoći.



Tijekom obuke  polaznici su uspješno svladali vještine plivanja, ronjenja, samospašavanja, skokove, nošenje utopljenika i tehnike spašavanja, zatim vještine poput  komunikacije s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom, ali i osnove pružanja prve pomoći.



Teorijski i praktični dio nastave održani su u hotelu Punta u Vodicama  koji je za potrebe edukacije besplatno ustupio na korištenje bazen.

Bio je to vikend zabave, učenja i plivanja tijekom kojega su mladi polaznici upoznati s radom i djelovanjem Crvenog križa, rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti sebe, ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.



S navršenih 18 godina polaznici će moći pristupiti edukaciji za spasioce i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati posao spasioca.

Iza polaznika je prvi korak na tom putu, jer će nakon trodnevnog tečaja i uspješno položenog ispita steći diplomu Juniora spasioca.