U sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ osposobljeno 10 juniora spasioca

16.04.2021.
Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi organiziralo je i provelo tečaj za osposobljavanje junior spasilac.

Teorijski i praktični dio obuke uspješno je prošlo 10 polaznika, učenika koprivničkih osnovnih škola Braća Radić, Đuro Ester i Antun Nemčić Gostovinski.

Tečaj je vodila Lovorka Šimunec, instruktorica spašavanja Hrvatskog Crvenog križa, a s osnovama prve pomoći polaznike je upoznao dr. Matija Evačić, predavač prve pomoći.Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi, plivanje, ronjenje, skokove, tehnike spašavanja i samospašavanja, zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode kao što su komunikacija radiostanicama, ručni signali i međunarodna abeceda, a prošli su i osnove pružanja prve pomoći, održavanja života te zbrinjavanje rana i lomova. Praktični dio nastave imali su na bazenima Cerine, a predavanja u prostorijama Gradskog društva Crveno križa.

Nakon dva dana predavanja, svi polaznici su trećeg dana uspješno položili teorijski i praktični dio ispita nakon čega su im podijeljene i diplome.Osposobljeni juniori spasioci u Koprivnici su Damjan Domanovac, Lovro Podravec, Lucija Peroš-Milošević, Noa Golubić, Filip Šprem, Petra Topalović, Marko Franjo, Tara Oroz, Leo Bradić i Tristan Horvat.

Mladim spasiocima čestitamo na uspješno položenom tečaju i želimo da, ako se nađu u situaciji za koju su obučeni, uspješno primjene usvojena znanja i vještine.