U prva tri dana prikupljeno više od 2000 zahtjeva za novčanu pomoć

01.02.2021.
Hrvatski Crveni križ u tri dana zaprimio je više od 2.000 zahtjeva za isplatu novčane pomoći prikupljene Apelom i donatorskim telefonom u ukupnom iznosu većem od 46 milijuna kuna.  Novi zahtjevi stalno pristižu, a moguće ih je predati sve do 19. veljače 2021. godine.

Fizički zahtjevi se mogu poslati poštom Hrvatskom Crvenom križu na adresu Ulica Crvenog križa 14, Zagreb. Zahtjeve nije moguće poslati mailom već isključivo poštom jer je nužno imati originalni potpis.

S obzirom na dosadašnje iskustvo s terena i informaciju o značajnom broju starijeg stanovništva, a sve kako bi im olakšali, mobilni timovi Hrvatskog Crvenog križa obilaze najudaljenija sela i zaseoke i pomažu građanima u popunjavanju zahtjeva. Također, podršku im pruža i Hrvatska gorska služba spašavanja zbog zahtjevnosti terena.

Zahtjevi se mogu ispuniti i odmah potom predati u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte.

Popis svih adresa moguće je pronaći na internetskoj stranici. Na telefonskom broju 0800 11 88 te na internetskoj stranici građani mogu dobiti detaljne informacije o popunjavanju zahtjeva.


Proces isplate Hrvatski Crveni križ poziva sve građane s potresom pogođenog područja, a koji ispunjavaju navedene kriterije, da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći. Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će potom biti isplaćena građanima. Sav novac hrvatskih građana prikupljen Apelom i donatorskim telefonom bit će direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu. 

KriterijiNovčana pomoć namijenjena je građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili  boravište na dan 28. / 29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja, a koja će se demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom / opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.


Način isplate

Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina, a prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte (preuzimanje u poslovnici ili isplata posredstvom poštara koji djeluje na potresom pogođenom području).
Iznos pomoći

Korisnici jednokratne novčane pomoći su samci ili objedinjeno članovi kućanstva. Po završetku prikupljanja zahtjeva, zaključno s 19. veljače 2021. godine,  a s obzirom na njihov ukupan broj, definirat će se točan iznos novčane pomoći.

Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon bit će aktivni do 28. ožujka 2021. godine, a sva preostala sredstva po završetku bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju.


Pomoć na terenu


Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.
Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.