U Prihvatilištu u Zagrebu obilježen Svjetski dan izbjeglica

19.06.2020.
Hrvatski Crveni križ je u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ove godine, uvažavajući sve epidemiološke mjere zbog pandemije COVID-19, u Prihvatilištu u Zagrebu obilježio svjetski dan izbjeglica.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. lipnja Svjetskim danom izbjeglica, kao izraz solidarnosti s Afrikom koja skrbi o velikom broju izbjeglica, a koja je dotada taj dan obilježavala kao Afrički dan izbjeglica. Svjetski dan izbjeglica je dan kada posebno izražavamo podršku i duboko poštovanje prema patnji i hrabrosti svih ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoj dom i svoju zemlju zbog straha od proganjanja, konflikata i diskriminacije. Sukobi, glad i neimaština raselili su do kraja 2019. diljem svijeta gotovo 80 milijuna ljudi, od kojih su polovina djeca, što je gotovo dvostruko više nego prije deset godina.



U znak podrške svim izbjeglicama, u prihvatilištu su organizirani turniri u stolnom tenisu, playstationu i pikadu na kojima su sudjelovali tražitelji međunarodne zaštite i djelatnici koji svakodnevno rade u prihvatilištu. Bila je ovo prilika da se svi malo odmaknu od pandemije COVID-19 koja je već mjesecima sveprisutna u cijelom svijetu pa tako i u načinu i organizaciji života tražitelja u prihvatilištu. Hrvatski Crveni križ je i ove godine turnire organizirao u sklopu projekta AMIF koji provodi u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini.

„Hvala Hrvatskom Crvenom križu na ovim turnirima i na svemu što svakodnevno čine za nas“ izjavio je pobjednik turnira u stolnom tenisu Opara iz Nigerije. Ovo je već treći turnir koji sam osvojio i nadam se posljednji kao tražitelj međunarodne zaštite. Želja mi je ostati u Hrvatskoj i ovdje izgraditi novu budućnost za moju obitelj i mene.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Socijalne usluge i psihosocijalna podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.