U Orahovici započinje jubilarna 20. Ljetna škola mladih Osječko-baranjske županije

18.08.2023.
Ovoga vikenda započinje Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. Nadaleko poznata Ljetna škola održava se po 20. puta, a započinje 20. kolovoza u Orahovici. U osmodnevnom programu sudjelovat će više od stotinu mladih iz društava Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije, mladi iz drugih društava Hrvatskog Crvenog križa s područja Republike Hrvatske, kao i drugih društava Crvenog križa susjednih zemalja te petero mladih iz Ukrajine.
 
Na jubilarnoj 20. Ljetnoj školi, najavio je na konferenciji za novinare Goran Latković, ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, mladi će se educirati za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Riječ je o društveno vrijednim vještinama s područja prve pomoći, rada s migrantima, tolerancije i zajedništva, prevencije trgovanja ljudima, prevencije ovisnosti, osposobljavanje za voditelje programa klimatskih promjena, kao i osposobljavanje za članove terenskih jedinica Hrvatskog Crvenog križa s posebnim naglaskom na prvu pomoć.
 
Mladi će imati priliku sudjelovati i na radionicama i predavanjima uglednih i stručnih predavača o temama kao što su ljudska prava, međunarodno humanitarno pravo, klimatske promjene i drugo. Sve teme imaju za cilj potaknuti mlade na aktivno humanitarno društveno djelovanje.
 
Kvaliteta i značaj Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije prepoznati su ne samo u lokalnim i nacionalnim okvirima, nego i puno šire. I ovogodišnja 20. ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije održava se pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.
 

Posebno volontersko priznanje

 „Hrvatski Crveni križ (Nacionalno društvo) redovno vrednuje i dodjeljuje priznanja najistaknutijim volonterima tijekom godine i to u kategorijama „Volonter/ka godine“ i „Volonterski tim godine“, a ove je godine dodijeljeno i posebno volontersko priznanje. U godini kada obilježavamo 145. godina humanitarnog djelovanja Crvenog križa na tlu Republike Hrvatske, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije dobitnik je „Posebnog volonterskog priznanja“ za 20 godina provedbe Ljetne škole mladih. Ovo Priznanje predstavlja posebnu zahvalu svim volonterima i vodstvu ljetnih škola mladih Društva Crvenog križa- Osječko-baranjske županije za sve do sada postignute rezultate ali i obvezu za nastavak kvalitetnog rada s mladima i razvoj programa naših lokalnih društava Hrvatskog Crvenog križa“, poručio je Marko Đukić, predsjednik Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.