U Opatiji obilježen Svjetski dan prevencije utapanja

24.07.2023.
U suradnji s Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije i Gradskim društvom Crvenog križa Opatija Hrvatski Crveni križ organizirao je središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja u nedjelju, 23. srpnja 2023. na kupalištu Slatina u Opatiji.

Program obilježavanja sastojao se od plivačkog maratona i radionica (postupci oživljavanja, izrada uzlova, kodovi sigurnosti na vodi) namijenjenih građanima i posjetiteljima Opatije. U plivačkom maratonu sudjelovalo je 20 natjecatelja i natjecateljica iz Rijeke, Opatije, Pule, Zagreba, Poljske i Engleske.



Ovom je prigodom voditeljica Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa istaknula. "Utapanje nema jedan uzrok, niti jedno rješenje. Ali može se spriječiti. Hrvatski Crveni križ kroz podučavanje osnovnih vještina plivanja, sigurnosti na vodi i sigurnog spašavanja, te pružanja prve pomoći daje konkretne odgovore i rješenja na području sigurnosti građana odnosno prevencije utapanja."



U ime župana Primorsko-goranske županije na događanju je prisustvovala resorna pročelnica Vesna Čavar, dr. med. koja se obratila sudionicima te istaknula: „Primorsko-goranska županija uvijek podržava ovako korisne akcije, a ovaj je program doista fantastičan i hvalevrijedan jer se radi o čuvanju života naših ljudi i turista koji dođu kod nas i na plažama trebaju biti sigurni.“



Svi sudionici plivačkog maratona uspješno su preplivali dionicu od 1.000 metara. Svi sudionici dobili su majicu i staklenu bočicu za vodu, a pobjednici još i zaslužene medalje za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji. Na radionicama su prezentirani postupci oživljavanja, a građani su se upoznali i s Kodeksom sigurnosti na vodi.





Hrvatski Crveni križ obilježavanjem Svjetskog dana prevencije utapanja želi potaknuti uključivanje zajednice i građana u programe sigurnosti na vodi kako bi se izgradilo zajedničko razumijevanje opasnosti i preventivnih strategija za aktivnosti u, na ili blizu vode.