U mislima s ljudima Afganistana

17.08.2021.
Posljednjih dana svjedoci smo nastanka humanitarne katastrofe ogromnih razmjera koja se događa u Afganistanu.
Prema podacima UNHCR-a na kraju 2020. godine u Afganistanu je bilo ukupno 2,9 milijuna interno raseljenih osoba. Od početka ove godine već je 400 tisuća Afganistanaca bilo prisiljeno napustiti svoje domove. Teško je sagledati moguće razmjere novih raseljavanja jer su trenutni sukobi zahvatili 33 od 34 afganistanske provincije.
Žestoki sukobi koji traju posljednjih nekoliko dana već su uzrokovali ogromnu ljudsku patnju. UNHCR je izrazio posebnu bojazan za posljedice ovog sukoba za žene i djecu koji čine gotovo 80 posto od ukupno 250 tisuća ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove od kraja svibnja. 
Voditelj delegacije Međunarodnog odbora Crvenog križa u Afganistanu Eloi Fillion na Facebook stranici Delegacije ICRC-a u Afganistanu napisao je: „Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici i ambulantna vozila moraju biti pošteđeni pod svaku cijenu. Pozivamo sve strane u sukobu da dozvole humanitarnim organizacijama kao što su Međunarodni odbor Crvenog križa i Afganistanski Crveni polumjesec da na siguran način evakuiraju ranjene ljude i civilnom stanovništvu pruže toliko potrebnu pomoć.“
Međunarodni odbor Crvenog križa zadnjih trideset godina pomaže stanovništvu Afganistana pružajući pomoć ranjenima i osobama s invaliditetom, pružajući podršku radu bolnica, pomažući ratnim zarobljenicima u održavanju kontakta s obiteljima, promicanjem i sprečavanjem kršenja međunarodnog humanitarnog prava i pružanjem podrške Afganistanskom Crvenom polumjesecu.
Hrvatski Crveni križ podržava napore Afganistanskog Crvenog polumjeseca i Međunarodnog odbora Crvenog križa koje ulažu kako bi ublažili patnju pogođenog stanovništva.
 
Izvor fotografije: twitter @Francescorocca