U Makedoniji održana Međunarodna škola za migracije

26.09.2023.
Volonteri i članovi Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križ Ivana Miljak i Luka Vidović sudjelovali su na Međunarodnoj školi za migracije organiziranoj od strane Crvenog križa Sjeverne Makedonije u okviru projekta Global Route Based Migration Programme financiranog od strane Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.


 
Edukacija se održala u Strugi u Sjevernoj Makedoniji, a sudjelovalo je 25 mladih iz 9 nacionalnih društava Crvenog križa. Uz naše predstavnike iz Hrvatske, sudjelovali su predstavnici Crne Gore, Italije, Bugarske, Srbije, Grčke, Albanije, Rusije i Sjeverne Makedonije. Uz moto Together on the road, sudionici su imali priliku međusobno se upoznati, dobiti teorijsku podlogu o migracijama, razmijeniti iskustva između društava Crvenog križa, ali i s ostalim organizacijama koji se bave istom tematikom poput IOM-a, UNHCR-a, IFRC-a te Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije.


 
S obzirom na dugogodišnje iskustvo Hrvatskog Crvenog križa u poslovima migracija, naši predstavnici su prikazali primjere dobre prakse u Hrvatskoj te se upoznali s primjerima dobre prakse drugih nacionalnih društava, a stečena će znanja podijeliti sa suradnicima.


 
Mladi sudionici Međunarodne škole su imali mogućnost učiti o migracijama kroz međunarodni pravni okvir, teorijsku i zakonsku podlogu, kretanje migracijskih ruta i trendova, najbolje načine integracije migranata, djelovanje i ulogu Crvenog križa u tranzitnim i prihvatnim centrima te rad i ulogu drugih relevantnih dionika na području migracija.


 
Osim predavanja, organizirane su i praktične radionice poput „Pack up in a bag!" i "Tribes" kojima su praktično prikazali put migranata, ali i osvijestili probleme s kojima se migranti susreću pri integraciji u državi odredišta. Kao predstavnici Odbora mladih, naši predstavnici će svoja znanja prenijeti ostalim članovima Odbora te tako pridonijeti razvoju empatije za marginalizirane skupine među mladima Hrvatskog Crvenog križa.