U Crikvenici održan prvi ovogodišnji tečaj Junior spasilac

15.04.2024.
Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica organiziralo je u hotelu Katarina prvi ovogodišnji tečaj Junior spasilac za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola, u okviru projekta »Sigurnost na vodi« Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

Na tečaju je sudjelovalo 11 učenika osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara, koji su tijekom trodnevnog seminara svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja s i bez opreme), vještine izvan vode (čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom) te osnove pružanja prve pomoći (postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova).

Tečaj su provodili Ivan Uravić, koordinator spasilačke službe iz Društva Crvenoga križa Primorsko - goranske županije (DCK PGŽ) te volonterka i članica interventnog tima Maja Gretić.

Diplomu Junior spasilac dobilo je jedanaestero djece, a najbolji sudionici tečaja steći će pravo sudjelovanja na kampu Junior spasilac u organizaciji DCK-a PGŽ-a. U sklopu istog projekta održavaju se i radionice o opasnostima i kodovima ponašanja na vodi za učenike trećih razreda, koje također vodi Ivan Uravić.

Do sada je oko 50 učenika OŠ Vladimira Nazora sudjelovalo na radionicama (matična škola i područne škole Jadranovo i Dramalj), a do kraja travnja te će se radionice održati i za učenike OŠ Zvonka Cara (matična škola i područna škola Selce).

Izvor: Novi list