Trenutne aktivnosti na potresom pogođenim područjima

22.01.2021.
Hrvatski Crveni križ svakodnevno intenzivno provodi aktivnosti na potresom pogođenom području. 
 
 
Djelatnosti koje HCK provodi na potresom pogođenom području

Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa u potresom pogođenom području su sljedeće:
 
Podjela humanitarne pomoći
  • Obavlja se u skladištima Crvenoga križa u Petrinji, Sisku, Glini i Hrvatskoj Kostajnici te na terenu u selima i gradovima koje obilaze mobilni timovi
  • Uključuje: pakete hrane, higijenske pakete, pakete za djecu, grijalice, agregate, krevete, deke, madraci, posteljina, odjeća i obuća, folije za pokrivanje, cerade, ispomoć u podjeli toplih obroka i toplih napitaka za stanovništvo i za operativne snage na terenu, ostale artikle koji stižu donacijama

Psihosocijalna podrška
  • Pruža se u evakuacijskim centrima te na terenu u selima i gradovima koje obilaze mobilni timovi
  • Uključuje razgovore individualne i grupne, igraonice, radionice i predstave za djecu

Služba traženja
  • Evidentiranje osoba unutar evakuacijskih centara
  • Evidentiranje osoba koje su nakon potresa odselile u druge gradove i sela RH
  • Spajanje obitelji
  • Uspostava komunikacije s članovima obitelji u drugim gradovima ili državama
  • Podjela SIM kartica
Pozivni centar Hrvatskog Crvenog križa - 0800 1188
  • Na ovaj broj zaprimaju se svi upiti vezani uz potres i mogu ga zvati oni koji trebaju pomoć, kao i oni koji žele pružiti bilo koju vrstu pomoći 
Društva Crvenoga križa pružaju podršku osobama koje su nakon potresa privremeno odselile u druge gradove ili sela diljem Hrvatske.
Hrvatski Crveni križ koordinira rad humanitarnih udruga, organizacija koje pružaju pomoć na terenu.

Status aktivnosti

Timovi Hrvatskog Crvenog križa od prvog dana su na terenu gdje su i doživjeli razorniji potres te su odmah potom pružali pomoć stradalim ljudima te sudjelovali u evakuaciji stanovništva. Trenutno je na terenu 277 volontera i djelatnika. Broj volontera se smanjuje u odnosu na prve dane nakon potresa s obzirom na poslagivanje sustava i koordinaciju svih pomoćnih službi na terenu.

Do sada je podijeljeno 2088 grijalica, 2445 deka, 114 agregata, više od 2675 paketa dječje hrane i opreme te više od 264 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Stanovnici potresom pogođenog područja bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 6400 usluga psihosocijalne podrške. Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku osobito su važne aktivnosti koje se provode za najmlađe (uz poštivanje epidemioloških mjera).
 
Status donacija

Na ime Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa na dan 21.01.2021. g. uplaćeno je 68.258 donacija u ukupnom iznosu od 44.017.106,77 kuna.
Donacije zaprimljene u kriptovalutama konvertirane su prema važećem tečaju te iznose 100.120,94 kuna. Navedeni iznos uključen je u ukupan iznos uplaćenih donacija od fizičkih osoba i tvrtki.
Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 91.623 poziva u vrijednosti od 572.643,75 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).
 

Pomoć na terenu

S obzirom na vremenske uvjete trenutno je najveća potreba za grijalicama, a koje se mogu donirati u najbliže društvo Crvenog križa koje će ih raspodijeliti na potresom pogođenom području.
Uz navedeno, aktualna je potreba za agregatima, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. S obzirom na zahlađenje veća je potreba za toplom odjećom i obućom te dekama.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.
Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.