Trening za trenere iz područja podrške pomagačima

29.02.2020.
Rad s korisnicima koji su bili izloženi traumatskom događaju ili se nalaze u teškoj životnoj situaciji, izloženost brojnim stresnim i rizičnim situacijama te rad u vrlo teškim uvjetima, kao što su dugi radni sati i noćne smjene može ostaviti posljedice i na pomagače koji pružaju podršku osobama pogođenim kriznim događajem.

Učenjem vještina samopomoći, razvijanjem odgovornosti za vlastito zdravlje i uključivanjem u sustav vršnjačke podrške moguće je skrbiti za mentalno zdravlje pomagača.

Kako bi se unaprijedio sustav podrške volonterima i djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa koji pružaju različite oblike pomoći i podrške u kriznim situacijama, od 27. do 29. veljače 2020. godine u Velikoj Gorici održan je trening za trenere iz područja podrške pomagačima.

Na treningu je sudjelovalo 20 predstavnika HCK, gradskih i županijskih društava Hrvatskog Crvenog križa te Nacionalnih društava Crvenog križa Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.



Trening su vodili Barbara Juen (voditeljica programa za psihosocijalnu podršku Austrijskog Crvenog križa) i Alexander Kreh sa Sveučilišta u Innsbrucku.

Sudionici treninga imali su se priliku educirati iz sljedećih područja: sustavi za podršku pomagačima i pregled postojećih intervencija za podršku pomagačima; obuka osoba koje pružaju podršku pomagačima: osnovna psihotraumatologija i upravljanje stresom, aktiviranje resursa i izgradnja otpornosti, osnovne vještine i znanja osoba koje pružaju podršku pomagačima, grupne intervencije, implementacija sustava podrške pomagačima i strategije podrške. Po završetku treninga sudionicima su podijeljene potvrde o sudjelovanju.

Kako bi se djelatnicima i volonterima olakšao iznimno zahtjevan rad na terenu u uvjetima velikih nesreća i smanjila stresogenost pomagačkog rada i kako bi  djelovanje za vrijeme kriznih situacija i neposredno nakon njih bilo što djelotvornije Hrvatski Crveni križ poduzima niz preventivnih mjera u razdobljima koja nisu krizna.

Na temelju znanja i vještina stečenih tijekom treninga unaprijedit će se sustav vršnjačke podrške („peer support“) čiji je cilj pružanje emocionalne i praktične podrške pomagačima koji su iskusili izrazito stresan događaj.