Tražiteljice međunarodne zaštite proslavile Majčin dan u Samoboru

15.05.2018.
U povodu obilježavanja Majčinog dana Hrvatski Crveni križ organizirao je izlet u Samobor za tražiteljice međunarodne zaštite smještene u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu. Sedamnaest korisnica uključenih u program psihosocijalne podrške imale su priliku sa svojom djecom provesti dan izvan Prihvatilišta i na taj način proslaviti Majčin dan koji se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u svibnju.

U sklopu projekta AMIF, tim za psihosocijalnu podršku Hrvatskog Crvenog križa povodom Majčinog dana, organizirao je posjet gradu Samoboru i bio parku „Divlje vode“.Tražiteljice nisu skrivale zadovoljstvo izletom na kojemu su bile, te su istaknule, kako su barem na jedan dan zaboravile na svoje probleme i život u malim sobama u prihvatilištu. Uz znamenitosti grada i ljepotu prirode, pozitivne reakcije slučajnih prolaznika će zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Dodatni osmijeh na lica izmamio je ljubazni slastičar u Samoboru koji je posjetiteljicama grada odlučio poželjeti posebnu dobrodošlicu počastivši ih sladoledom.

Zajedničko druženje bio je poticaj za međusobno bolje upoznavanje i jačanje socijalnih mreža korisnica te je ujedno prvi korak ka integraciji u novo društvo upoznavanjem lokalne kulture i običaja kroz šetnju gradom i kušanje lokalnih specijaliteta.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite sklopu provedbe projekta "Psihosocijalna podrška i socijalne usluge tražiteljima međunarodne zaštite". Projekt je sufinanciran sredstvaima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.