Tražiteljice azila predstavile dio svojeg kulinarskog umijeća na Danima kruha u Kutini

14.10.2019.
Na poziv organizatora Udruge Lijepa Naša i Grada Kutine, tražiteljice međunarodne zaštite iz Zagreba i Kutine uz pomoć djelatnika Hrvatskog Crvenog križa predstavile su svoja tradicionalna jela na ovogodišnjoj svehrvatskoj smotri „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje“ održanoj u Kutini pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora.



Bila je ovo odlična prilika da naši građani upoznaju neke od kulinarskih specijaliteta iz Sirije i Irana koje su tražiteljice marljivo pripremale u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini u sklopu socijalnih aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ svakodnevno provodi s korisnicima u oba prihvatilišta.

Tijekom proteklih dana iz čajnih kuhinja u prihvatilištima širio se miris orijentalne kuhinje dok su vrijedne tražiteljice pripremale baklavu, urmašice, hummus, baba ganoush, tahini, arapski kruh i ostala jela koja se odlikuju intenzivnim mirisom i odličnim okusom.

A koliko su točno jela bila ukusna i neobična govori i činjenica da je štand tražiteljica i  Hrvatskog Crvenog križa na kraju Smotre ostao posve prazan, dok su posjetitelji tražili poslasticu više.



„Ovo sam jela u Tunisu prošle godine“ s osmjehom je prokomentirala starija gospođa koja je probala hummus, dodavši kako je ovaj sa štanda još i bolji.

 „Nama je ovo svakodnevna hrana, a vidim da se i ljudima ovdje sviđa. Drago mi je što smo dobile priliku pokazati dio naše kulture i tako se zahvaliti svima koji nam pomažu tijekom našeg boravka u Hrvatskoj. Sretna sam što sam danas tu i što su nas svi prihvatili kao prijatelje“, kazala je Farzane iz Irana.

Kako ove riječi hvale ne bi ostale samo riječi, pobrinuli su se organizatori smotre koji su pozvali sve izlagače da po završetku događanja sve pekarske proizvode koji im ostanu doniraju tražiteljima u prihvatilištima. Prikupljeno je tako zaista puno različitih vrsta kruha, pogača i kiflica koje su djelatnici Hrvatskog Crvenog križa otpremili i podijelili tražiteljima u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.