Tražitelji međunarodne zaštite prvi na malonogometnom turniru

21.06.2019.
Hrvatski Crveni križ u suradnji s UNHCR-om organizirao je na terenima ZB Tenis u Zagrebu malonogometni turnir u povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica.

Na turniru je sudjelovalo šest ekipa koje su svojim sudjelovanjem odale počast snazi, hrabrosti i ustrajnosti milijuna izbjeglica.

Ove godine, Svjetski dan izbjeglica također označava ključni trenutak u kojem javnost pruža podršku obiteljima prisiljenim na bijeg.„Hrvatski Crveni križ koji u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini svakodnevno u sklopu projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“ provodi aktivnosti s obiteljima koje se trenutno nalaze u Hrvatskoj ovim turnirom, ali i drugim aktivnostima kojima je obilježen Svjetski dan izbjeglica želi javnosti približiti patnju i  teškoće kroz koje ovi ljudi svakodnevno prolaze u potrazi za novim i boljim domom“, izjavio je Tomislav Marjanović iz HCK zahvalivši svim sudionicima što su se i ove godine odazvali pozivu da na ovaj način pruže podršku izbjeglicama diljem svijeta.

Na uzbudljivom turniru na kojemu je sudjelovalo šezdesetak igrača, pobjedu je odnijela ekipa tražitelja međunarodne zaštite koja je u finalu nakon boljeg izvođenja kaznenih udarac pobijedila ekipu HCK.

Prvi je ovo osvojeni turnir za mladiće iz Iraka, Irana, Afganistana, Kameruna koji svaki tjedan u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa treniraju nogomet u dvorani ŽKK Medveščak na Zagrebačkom velesajmu.

„Izvrstan je ovo osjećaj. Konačno se treniranje, ali i druženje isplatilo i sada u rukama imamo ovaj pehar koji nas ispunjava ponosom i srećom. Ovo je nagrada koja nas ispunjava kao ljude i sportaše jer smo pokazali da ne odustajemo u ovom teškom životnom trenutku u nadi da ćemo ovdje pronaći svoj novi dom,“  izjavio je Murtada koji nije ispuštao pehar iz ruke.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.