Tražitelji međunarodne zaštite predstavili kulinarsko umijeće

01.07.2019.
Turistička zajednica grada Kutine i ove godine organizirala je manifestaciju „Petrovo – slavlje kutinsko“.

Navedenom se manifestacijom slavi 182. godina otkada je Kutina dobila status trgovišta, a uz blagdan Sv. Petra i Pavla stekla i pravo sajmovanja.

Brojnim izlagačima koji su predstavljali svoje djelovanje okusima i zvucima moslavačke tradicije, korisnici Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini predstavili su svoje gastronomsko umijeće. Na kulinarskoj radionici provedenoj u Prihvatilištu, korisnici su svoj stol popunili sirijskim delicijama.

Budući da ih iznimno vesele radionice kuhanja i pripremanja hrane, od velike koristi bit će im vrijedna donacija organizacije LDS Charities (Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana).Naime, neposredno prije Petrova, otvorena je nova čajna kuhinja namijenjena korisnicima.

Osim kompletno obnovljenog prostora čajne kuhinje unutar Prihvatilišta, kuhinja je opremljena novim kuhinjskim elementima s pripadajućim aparatima. Navedena donacija vrijedna je 32.000 kuna.

„Osim što imamo mogućnost pripremanja tradicionalne hrane za svoje obitelji, sretni smo što ste nam pomogli i omogućili da dio toga predstavimo i novoj sredini u kojoj se nalazimo. Raduje nas pozitivna reakcija građana i njihova želja za kušanjem naših slastica“, navodi Rayan iz Sirije.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.