Tražitelji azila oduševljeni samoborskim fašnikom

12.02.2018.
Tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu zajedno sa djelatnicima HCK sudjelovali su na ovogodišnjem fašniku u Samoboru.

Grupa „Morski plodovi“, koju su činili tražitelji iz Iraka, Irana, Afganistana, Bangladeša i Pakistana marljivo su protekla dva tjedna, u sklopu kreativne radionice HCK, u prihvatilištu izrađivali maske kojima su se predstavili na glavnoj pozornici Samoborskog fašnika.

„Drago nam je što smo danas ovdje i što upoznajemo sve više hrvatskih običaja,“ poručio je sa pozornice Pourya iz Irana. Dodao je kako nije znao što očekivati od samog događaja koji je za njih sve bio potpuna nepoznanica, ali sada kada vide i ostale maskirane grupe razumiju da se radi o veselom i šaljivom događaju koji uspijeva nasmijati i oraspoložiti ljude bez obzira od kuda dolaze.

 „Marljivo smo radili protekla dva tjedna i sav trud koji smo uložili sada je još vrjedniji kada vidimo da i mi možemo razveseliti vas kao što ste vi razveselili nas kada ste nas ovako lijepo primili i pozdravili“, rekao je Kamal iz Pakistana na gotovo savršenom hrvatskom jeziku.

„Hvala i Hrvatskom Crvenom križu koji nam svakodnevno u prihvatilištu organizira bavljenje raznovrsnim aktivnostima koje nam omogućuju da ne razmišljamo samo o teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo“, dodala je Madina iz Afganistana koja je tek nedavno pristigla u Hrvatsku.

Publika je također prepoznala trud ali i tešku situaciju u kojoj se tražitelji nalaze i nagradila ih je velikim pljeskom.