Tražitelji azila nastupili na malonogometnom turniru Božićna podrška

24.12.2019.
Na poziv Hrvatske mreže za beskućnike ekipa Croatian Red Cross All Star koju čine tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu nastupila je na ovogodišnjem malonogometnom turniru „Božićna podrška“.

Cilj turnira bio je senzibiliziranje javnosti za problematiku beskućnika i beskućništva, a svoju podršku je izrazio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji se sudionicima obratio s nekoliko prigodnih riječi i svima poželio mirne i sretne blagdane.

Na turniru su između ostalih nastupile i ekipe Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika i Reprezentacije beskućnika Slovenije s kojom se susrela i ekipa Croatian Red Cross All Star koja je pobijedila rezultatom 3:1.

„Na kraju smo osvojili četvrto mjesto, ali ostaje žal za boljim rezultatom jer smo osvojili prvo mjesto u grupi i ni jednu utakmicu nismo izgubili u regularnom djelu. Na žalost dvije odlučujuće utakmice smo izgubili na penale i na kraju nam je ponestalo samo malo sreće pa da ostvarimo i bolji rezultat“, rekao je Murat koji je proglašen najboljim igračom turnira.



Mladići iz Iraka, Irana, Turske, Sirije i Nigerije sudjeluju u sportskom programu koji provodi Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištu Porin u sklopu projekta “Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite”.

Hrvatski Crveni križ u sklopu inicijalne integracije svakodnevno provodi aktivnosti uključivanja tražitelja u lokalnu zajednicu. U okviru njih tražitelji sudjeluju i na raznim sportskim događanjima.

„Drago nam je da s Hrvatskom mrežom za beskućnike imamo višegodišnju dobru suradnju te se redovito odazivamo jedni drugima na turnire koje organiziramo. Prilika je ovo ne samo za sportsko druženje već i za pružanje međusobne podrške jer radimo sa skupinama ljudi koje u konačnici imaju istu nesretnu sudbinu“,  rekao je Tomislav Marjanović iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.