Tražitelji azila bodrili Plave na derbiju u Maksimiru

27.05.2019.
Da nogomet zaista povezuje ljude i briše granice pokazali su tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu koji su na poziv Građanskog nogometnog kluba Dinamo došli bodriti zagrebačke plave u derbiju hrvatskog nogometnog prvenstva protiv Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk.

Nastavak je ovo odlične suradnje koja je započela krajem travnja ove godine kada su u organizaciji Dinama igrači prve momčadi i tražitelji iz Prihvatilišta odigrali egzibicijski hakl u sklopu višegodišnjeg programa kluba za suzbijanje rasizma i diskriminacije naziva „Jednakost = Jedini izbor“.

„Bila je ovo odlična utakmica, puno prilika i s jedne i s druge strane i na kraju je pobijedila bolja momčad“, kratko je prokomentirao Hope iz Nigerije koji inače nastupa za ekipu Red Cross All Star koju čine tražitelji iz Prihvatilišta, a aktivni su na malonogometnim turnirima u Zagrebu.
„Odlična atmosfera, šteta što je kraj sezone jer volio bih pogledati još koju utakmicu“ dodao je Mohamad Reza iz Irana koji također igra nogomet.Mladići iz Afganistana, Irana i Nigerije bili su puni riječi zahvale nogometnom prvaku Hrvatske i Hrvatskom Crvenom Križu koji su im omogućili da prisustvuju utakmici i zabave se uz odličan nogomet.

Tražitelji međunarodne zaštite svakodnevno sudjeluju u aktivnostima Prihvatilišta, a posebno se ističu u uređenju okoliša i zajedničkih prostorija u kojima se odvijaju aktivnosti koje HCK provodi u sklopu projekta AMIF.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.