Timovi Crvenoga križa i dalje pomažu na poplavljenim područjima

22.05.2023.
Iako je kiša prestala, timovi Crvenoga križa na sisačkom području i danas imaju pune ruke posla. Naime, unatoč prestanku padalina i padu vodostaju Kupe, mještani naselja Brkiševina, Stari Brod i Žažina i dalje su odsječeni vodom.



Timovi Crvenoga križa i danas im čamcima odvoze vodu, kruh i suhe obroke, a u tijeku je i podjela obavijesti o dezinfekciji. „Kao što znamo, dezinfekcija je važan korak u zaštiti zdravlja na području pogođenom poplavama i zato je važno da ljudi i o tome budu informirani. Usto, obilazi ih i naš tim za psihosocijalnu podršku koji će napraviti procjene potreba stradalih mještana“, navodi Igor Čičak, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak.



Voda se dijeli i na području Hrvatske Kostajnice i to ne samo na točnim lokacijama nego se, prema potrebi, dostavlja i do stradalog stanovništva. U saniranju posljedica od poplave sudjeluju i ostala društva Crvenoga križa koja djeluju na područjima pogođenima poplavom, a riječ je o sljedećim županijama - Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Međimurska županija.



Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu od ponedjeljka je na područje Virovitičko-podravske, Zadarske i Karlovačke županije poslano ukupno 123 aparata za isušivanje prostora, dok su društva Hrvatskog Crvenog križa na pogođena područja poslala dodatnih 90 isušivača. Sa isušivanjem poplavljenih kuća i zgrada može se započeti tek kad se voda povuče iz prostora.



Na terenu je dosad podijeljeno ukupno 22.727 litara vode te 772 kilograma hrane. U odgovoru na poplave trenutno sudjeluje 59 djelatnika Crvenoga križa te devet volontera, a od samoga početka na terenu je djelovalo više od 150 djelatnika i volontera.