Svjetski dan zdravlja - zdravstvena zaštita za sve!

05.04.2019.
U 2019. godini Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetski dan zdravlja - 7. travnja kao nastavak prošlogodišnje kampanje pod sloganom „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“, koja bi trebala biti omogućena svakoj osobi svugdje u svijetu.
 
SZO je osnovana na načelu prema kojem bi svi ljudi trebali ostvariti pravo na zdravlje kao temeljno ljudsko pravo. Države koje ulažu u zdravlje svoje nacije, ulažu u ljudske potencijale i bogatstvo zemlje.
 
Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja u 2019. godini želi se podsjetiti globalnu javnost na poduzimanje različitih akcija potrebnih za ostvarivanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“. Osim zdravstvenih stručnjaka u takve akcije trebaju biti uključeni i vodeći predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života, nevladine organizacije, mediji i svi oni koji mogu tome pridonijeti u svojoj zemlji.
 
„Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“ nalazi se među „Ciljevima održivog razvoja“ Ujedinjenih naroda (UN) i uključuje cijeli spektar zdravstvene zaštite – od promicanja zdravlja i prevencije bolesti, preko liječenja i terapije, komunikaciju i suvremenu zdravstvenu tehnologiju, zdravstvenu rehabilitaciju i palijativnu skrb.
 
Sve države članice UN-a usuglasile su se za postizanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ do 2030. godine kako bi usvojile promjene koje pridonose boljem zdravlju svake nacija, ali i smanjuju financijska izdvajanja za zdravstvenu zaštitu iz osobnih prihoda.
 
Socioekonomski uvjeti koji utječu na razinu pružanja usluga zdravstvene zaštite kao što su prihodi, obrazovanje i zapošljavanje moraju se unaprijediti. Jedan od prioriteta „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ je ulaganje u razvoj i jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja treba biti dostupna svakom pojedincu i njegovoj obitelji u što to bližem svakodnevnom okruženju.
 
Globalni ciljevi Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naglašavaju njegovanje dobrog zdravlja tijekom cijelog života te ukazuju na potrebu jednake i svima dostupne zdravstvene zaštite. Putem nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastoji se omogućiti zdrav i siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice.
 
Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja - 7. travnja 2019. godine kako bi se ukazalo na važnost očuvanja zdravlja i prevencije bolesti svih stanovnika Republike Hrvatske. Tim povodom društva Hrvatskog Crvenog križa organiziraju različite javnozdravstveno akcije u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima u lokalnoj zajednici.