Svjetski dan zdravlja: Podržite medicinske sestre i primalje i pokažite im zahvalnost!

07.04.2020.
U 2020. godini Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan zdravlja - 7. travnja posvećivanjem posebne pažnje medicinskim sestrama i primaljama, kako bi se globalnu javnost i vodeće svjetske čelnike podsjetilo na njihovu neobično važnu ulogu koju imaju u održavanju zdravlja ljudi.

Medicinske sestre i primalje kao i svi drugi zdravstveni radnici nalaze se sada u prvom planu liječenja COVIDA-19, bolesti nastale zbog širenja zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), imajući pri tom jednu od vodećih uloga u borbi za zaštitu zdravlja cjelokupne populacije.
 
Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja 7. travnja u 2020. godini želi se dodatno naglasiti položaj medicinskih sestara i primalja koje imaju nezamjenjivu ulogu u radu zdravstvenih službi.

Medicinske sestre svoje živote često posvećuju kao prve i jedine koje osiguravaju zdravstvenu skrb u zajednici svima onima kojima je potrebna, ispunjavajući njihove neophodne zdravstvene potrebe. Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je „Podržite medicinske sestre i primalje - i pokažite im svoju zahvalnost“ za sve što rade kako bi nas održale zdravima.
 
Svjetska zdravstvena organizacija odredila je 2020. godinu kao „Međunarodnu godinu medicinskih sestra i primalja“. Od životnog je značaja postići globalne i nacionalne ciljeve zbog „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ te do 2030. godine imati devet milijuna medicinskih sestara, koje će omogućiti pružanje integriranog oblika zdravstvene skrbi u kojem će svaki pacijent biti u središtu zdravstvene zaštite. Države koje ulažu u zdravlje svoje nacije, ulažu u ljudske potencijale i bogatstvo svoje zemlje.
 
Globalni ciljevi Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naglašavaju zdrav i siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice.

Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja i zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima za svakodnevni neizmjeran trud koji ulažu, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa i liječenja svih osoba oboljelih od COVIDA-19 u našoj zemlji.

Izvor: https://www.who.int/news-room/campaigns/world-health-day/world-health-day-2020