Svjetski dan tuberkuloze

22.03.2019.
Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Globalno partnerstvo za zaustavljanje tuberkuloze (STOP TB Partnership) obilježavaju Svjetski dan tuberkuloze 24. ožujka kako bi podsjetili na zdravstvene i socijalno-ekonomske posljedice koje nastaju zbog proširenosti tuberkuloze.
 
Svjetski dan tuberkuloze obilježava se na dan kada je 1882. godine dr. Robert Koch objavio svoje otkriće o bakteriji štapićastog oblika Mycobacterium tuberculosis (bacil tuberkuloze) i otvorio put prema postavljanju dijagnoze i liječenju tuberkuloze.
 
U 2019. godini globalna kampanja provodi se poduzimanjem javnozdravstvenih akcija u mnogim zemljama svijeta kako bi se ukazalo na važnost prevencije i liječenja tuberkuloze. Suzbijanje tuberkuloze nalazi se među zdravstvenim „Ciljevima održivog razvoja“ do 2030. godine koji su određeni u tri strateška pravca:
 
a) prevencija tuberkuloze i usredotočenost na oboljele osobe;
b) ulaganje u znanost i nova istraživanja o tuberkulozi;
c) društveno - politička podrška zdravstvenom sustavu uz privatno i javno partnerstvo.
 
Premda oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih (64 posto) živi u zemljama Azije i Afrike. Siromaštvo i loši higijensko-sanitarni uvjeti života pridonose širenju tuberkuloze. Prema podacima SZO-a iz 2017. godine tuberkuloza je bila deveti od deset vodećih uzroka smrti svih (zaraznih i nezaraznih) bolesti, a i dalje je vodeća zarazna bolest od koje se najviše umire u svijetu.
 
Od tuberkuloze svake godine oboli deset milijuna, a umire 1.6 milijuna osoba, među kojima je tristo tisuća zaraženih HIV-om.
 
Nepravilno liječenje tuberkuloze može dovesti do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima), od koje godišnje oboli 450 tisuća osoba.
 
Oboljelih od tuberkuloze ima više među beskućnicima, zatvorenicima ili raseljenim osoba. Tuberkuloza je najčešća pridružena zarazna bolest medu HIV pozitivnim osobama. Pušenje povećava rizik oboljenja od tuberkuloze kao i neka druga stanja (pothranjenost, alkoholizam, dijabetes).
 
Premda se u Republici Hrvatskoj bilježi sve manji broj osoba oboljelih od tuberkuloze, koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2017. godinu iznosi devet oboljelih na sto tisuća stanovnika (ukupno 371 osoba), ipak na tuberkulozu treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi, dugotrajnog suhog kašlja, gubitka apetita i tjelesne mase. Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se pravilno liječi.
 
Jedan od prioriteta u radu nacionalnih društava Crvenog kriza i Crvenog polumjeseca je izravno uključivanje u suzbijanje tuberkuloze među zaraženom populacijom i pomoć zdravstvenom sustavu u lokalnoj zajednici.
 
Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana tuberkuloze, jer želi upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.