Svjetski dan suzbijanja trgovanja ljudima – 30. srpnja

28.07.2023.
Trgovanje ljudima jedno je od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava, a meta ovog zločina su najranjiviji u društvu. Utječe na skoro 25 milijuna ljudi diljem svijeta.

Jedan od najčešćih oblika iskorištavanja je spolno iskorištavanje, a žene i djevojčice i dalje čine većinu žrtava. Trgovci ljudima ciljaju osobe u potrebi, u potrazi za boljim životom.  Zbog rodno uvjetovanog nasilja žene i djevojčice često su primorane napustiti svoje domove i potražiti sigurnije okruženje. Psihičke i fizičke posljedice rodno uvjetovanog nasilja povećavaju ranjivost žrtava, što trgovci ljudima često iskorištavaju. Žene su u tri puta većoj opasnosti da dožive neki od težih oblika fizičkog zlostavljanja od strane trgovaca ljudima prilikom iskorištavanja.

Hrvatski Crveni križ radi na podizanju svijesti građana o rizicima trgovanja ljudima i mjerama zaštite te provodi treninge i edukativne aktivnosti za različite ciljane skupine. Također, pruža podršku odraslim žrtvama trgovanja ljudima te aktivno zagovara prava žrtava i poboljšanje sustava identifikacije, pomoći i zaštite.

Ukoliko sumnjate na trgovanje ljudima obavijestite policiju na broj 192 / 112 ili nam se obratite na adresu elektroničke pošte trafficking@hck.hr

Osvještavanje uzroka trgovanja ljudima pomaže nam u pronalaženju boljih načina suzbijanja istog. Upoznajmo se s uzrocima i prekinimo trgovanje ljudima!

Foto: International Union for Conservation of Nature