Svjetski dan prevencija samoubojstva: Hrvatska bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava u odnosu na druge članice EU

08.09.2023.
Svake se godine 10. rujna obilježava Svjetski dan prevencije samoubojstava na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP) u organizaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Samoubojstvo je ozbiljan javnozdravstveni problem s dalekosežnim socijalnim, emocionalnim i ekonomskim posljedicama. Procjenjuje se da se trenutno u svijetu događa više od 700 000 samoubojstava godišnje, a znamo da svako samoubojstvo duboko pogađa mnogo više ljudi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samoubojstva su jedan od vodećih uzroka smrti od ozljeda u Hrvatskoj. Iako je od 1999. godine zabilježen pad broja samoubojstava, Hrvatska bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava u odnosu na druge članice Europske unije. Tako je 2022. godine evidentirano 529 samoubojstava od čega su 75,8% počinile osobe muškog spola.

„Stvaranje nade djelovanjem” trogodišnja je tema Svjetskog dana prevencije samoubojstava od 2021. do 2023. godine. Ova tema predstavlja poziv na akciju i podsjetnik da postoji alternativa samoubojstvu i da svojim djelovanjem možemo potaknuti nadu kod osoba koje su se našle pred zidom i ne nalaze razlog za životom. Svako naše, čak i najmanje djelovanje može pomoći nekome u njegovim najtežim trenucima. Većina osoba koje razmišljaju o okončanju vlastitog života imaju vrlo pomiješane osjećaje o tome.

Ako se netko koga poznajete čini preplavljen osjećajima beznađa i očaja, njegove misli često mogu biti utemeljene na želji da okonča bol i patnju, a ne život. Teško je pronaći riječi koje mogu uvijek pomoći, ali razgovor o tome kako se osoba osjeća može pomoći da osoba sagleda alternativna rješenja te da shvati da nije sama.