Svjetski dan mentalnog zdravlja: Kome se obratiti kada se više ne možete nositi sa situacijom?

09.10.2021.
Covid-19, potresi, poplave – prirodne katastrofe, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu su sam nam pokazale važnost mentalnog zdravlja. Ono je sastavni čimbenik cjelokupnog zdravlja čovjeka i teško je voditi svakodnevan život ako smo fizički zdravi, ali nam nisu zadovoljene naše potrebe iz sfere mentalnog zdravlja. Samo mentalno zdravlje je često stigmatizirano – ako se ozbiljno porežemo, otići ćemo liječniku, ali je potrebno jako puno toga da se odlučimo na odlazak stručnjaku iz područja mentalnog zdravlja i obično to ostavljamo kao zadnju opciju. A što kada ne bismo imali kome otići?

Nažalost, veliki broj ljudi uopće nema pristup stručnjacima mentalnog zdravlja, nemaju s kim razgovarati o svojim problemima, nema ih tko saslušati i čuti s čim se moraju nositi, ne postoji netko tko će im dati novu perspektivu i pogled na život, koji im je samima mračan i tmuran. Ne moramo se maknuti dalje od Hrvatske, već kod nas veliki broj osoba ne zna kome bi se obratio, a često u njihovoj okolini ne postoji netko tko se bavi mentalnim zdravljem. Neki žive u zaista izoliranim mjestima do kojih je teško doći, neki u manjim sredinama, a neki jednostavno ne znaju gdje tražiti.

Uz pandemiju i potrese već smo istrošili svoje resurse suočavanja i imamo manjak snage i energije za nošenje sa svakodnevnim životom. Samo timovi Hrvatskog Crvenog križa su napravili preko 16,000 usluga psihosocijalne podrške u Sisačko-moslavačkoj županiji u samo devet mjeseci, a koliko bi to bilo uz sve druge organizacije i institucije koje djeluju na tom području. 

Stoga ove godine nećemo pisati o tome koji su simptomi i znakovi kada biste trebali potražiti pomoć stručnjaka, jer može biti vrlo individualno s obzirom na naša iskustva. Pitati ćemo vas znate li što je vaš „alarm za uzbunu“ i kada se više ne možete nositi s trenutnom situacijom? Kako to primjećujete na sebi i svojoj okolini?

Ako vidite da vam je potrebna podrška, obratite se stručnjacima mentalnog zdravlja – tu su za vas.