Svjetski dan izbjeglica - 20. lipnja

20.06.2022.

Hrvatski Crveni križ ove je godine obilježio Svjetski dan izbjeglica - 20. lipnja različitim aktivnostima održanima tijekom mjeseca lipnja. Ujedinjeni narodi proglasili su ovaj dan u čast svim ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog proganjanja, rata, nasilja, diskriminacije i drugih oblika kršenja ljudskih prava. 



Hrvatski Crveni križ različitim je aktivnostima organiziranima kroz mjesec lipanj obilježio ovaj dan, a u utorak 21. lipnja u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu održano je posljednje događanje povodom obilježavanja ovog dana, sportska natjecanja i kreativne radionice za korisnike. 



Ove godine smo s obilježavanjem ovog dana započeli otvaranjem izložbe radova tražitelja međunarodne zaštite koji su nastali u sklopu kreativnih radionica u Prihvatilištu. Izložba pod nazivom „Putujuća platna“ može se razgledati do 2. srpnja u Gradskoj knjižnici Dugave. Nakon svečanog otvorenja izložbe 7. lipnja održana je i modna revija kreacija koje su zajedno izradili tražitelji međunarodne zaštite i djelatnice Hrvatskog Crvenog križa.



Hrvatski Crveni križ u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Socijalne usluge i psihosocijalna podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.