Svjetski dan darivatelja krvi u znaku smanjenog broja odaziva mladih darivatelja krvi

13.06.2023.
Ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Hrvatski Crveni križ dočekuje u znaku 70. obljetnice darovateljstva krvi u Republici Hrvatskoj.  Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, održana je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta, kao i sve druge akcije, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

Hrvatski Crveni križ i 70. obljetnicu, kao i Svjetski dan darivatelja krvi, dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Samo prošle godine Hrvatski Crveni križ prikupio je 151 865 doza krvi od ukupno 192 125 doza krvi.Najveći broj doza krvi prikupljen je na akcijama darivanja krvi prema mjestu stanovanja, a sve manje akcija darivanja se organizira prema mjestu rada što je prije samo nekoliko godina bilo često. Od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 18 posto darovale su žene (njih 27 562), a 82 posto (njih 124 303) muškarci. Treba istaknuti grad Zagreb u kojemu je 1 899 žena, odnosno njih 28 posto darovalo krv.  Od ukupnog broja osoba koje su darovale krv u 2022. godini, broj osoba koje su po prvi puta darovale krv je 9 174, odnosno šest posto od ukupnog broja. Među njima je bilo 38 posto žena i 62 posto muškaraca.

Iako su u 2022. podmirene sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima u Republici Hrvatskoj, vidljive su poteškoće u organizaciji akcija darivanja krvi. . Potrošnja i potražnja za krvi i krvnim pripravcima kontinuirana je u svim mjesecima. Osiguravanje dostatnih doza krvi te podmirivanje iskazanih potreba zdravstva za dozama krvi ponekad, a osobito tijekom ljetnih mjeseci za vrijeme godišnjih odmora i turističke sezone, iziskuje dodatni trud na organizaciji i provedbi akcija davanja krvi.Trendovi posljednjih nekoliko godina ukazuju da darovateljstvo krvi u Republici Hrvatskoj očekuje turbulentno razdoblje zbog migracije stanovništva, starenja darivatelja krvi i odlazak mladih u inozemstvo. Posljedice pandemije COVID-19 u darovateljstvu krvi i dalje se osjećaju – smanjen je broj novih davatelja krvi, osobito među populacijom mladih ljudi. Naime, pandemija je spriječila tradicionalne akcije s maturantima, kao i akcije darivanja na fakultetima, a upravo takve akcije stvarale su nove generacije darivatelja krvi.

Zbog svega navedenog razumljiv je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi glasi "Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito". Usredotočen je na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška i naglašava ulogu koju svaka osoba može imati davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme. Naglašava i važnost redovitog davanja krvi ili plazme kako bi se stvorila sigurna i održiva opskrba krvlju i krvnim pripravcima koji mogu uvijek biti dostupni.

I ovogodišnjim Svjetskim danom darivatelja krvi želi se zahvaliti pojedincima koji daruju krv i poticati više ljudi da postanu novi darivatelji. Želi se i potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i kako bi pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju u svim zemljama svijeta.
 

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ organizira i akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će biti održana u srijedu, 14. lipnja u Hrvatskom Crvenom križu, ulica Crvenog križa 14, u vremenu od 12 do 14 sati.