Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca: "Važno je da kao zajednica jačamo humanost među nama"

06.05.2022.
Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen.

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. U tom Tjednu društva Crvenoga križa diljem Hrvatske provodit će brojne korisne aktivnosti kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.

Hrvatski Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

„Protekle godine i mjeseci obilježeni su brojnim krizama koje nisu poštedjele nikoga i koje su najteže pogodile najranjivije skupine ljudi – od pandemije COVID-19, do klimatske krize, humanitarnih hitnih situacija, potresa i eskalacije sukoba. Kao dio velike svjetske obitelji Crvenoga križa, i Hrvatski Crveni križ svakodnevno daje svoj doprinos u pružanju podrške onim najranjivijima među nama“, poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Stotine volontera i djelatnika Crvenoga križa svakodnevno pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a još uvijek se intenzivno radi i s ljudima stradalima u potresu. „Banovina možda nije više toliko u fokusu javnosti, ali za nas se ništa nije promijenilo. I dalje tim ljudima pomažemo i pronalazimo načine da im koliko toliko olakšamo životne okolnosti. Paralelno imamo aktivnu ulogu u pomaganju izbjeglicama iz Ukrajine, ali provodimo i naše redovite aktivnosti. Nismo i nikad nećemo zaboraviti na naše domaće ljude koji trebaju pomoć“, ističe Markt.

Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele Republike Hrvatske, a u njoj sudjeluju stotinu društava Crvenoga križa. „U sustavu Crvenoga križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina njih zatražila je našu pomoć. To su većinom žene i djece, a osim prehrane, higijene, odjeće i obuće, vrlo često im je potrebna psihosocijalna podrška. Mi radimo ne samo s ljudima u kolektivnim smještajima nego i s onima koji su smješteni u privatnim objektima. Zahtjevno je, ali dobro smo ekipirani i uspijevamo odgovoriti na sve potrebe“, pojašnjava Markt.

Unatoč brojnim obavezama, Hrvatski Crveni križ obilježit će Tjedan Crvenoga križa različitim događanjima kako bi građani Hrvatske što bolje upoznali široki spektar aktivnosti koje se svakodnevno provode: „Iako možemo biti sretni i ponosni na naše ljude jer kad god treba, reagiraju kao jedno i spremni su sve dati da bi pomogli čovjeku u nevolji, ipak ih volimo podsjetiti na čitav niz programa koje provodimo jer želimo da se i oni uključe. Važno je da kao zajednica jačamo humanost među nama. Samo to može biti protuteža svim nedaćama koje nas okružuju.“

Hrvatski Crveni križ na Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Petrinji otvara Centar za međugeneracijsku podršku. Namijenjen je stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške.

Ovo je prvi centar Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine. Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. Ovaj Centar dio je projekta vrijednog milijun kuna, a sredstva je osigurala tvrtka Visa.

Otvorenje Centra prva je aktivnost u Tjednu Crvenoga križa koji će u Hrvatskoj biti obilježen brojnim aktivnostima korisnima za zajednicu.