Svjetski dan borbe protiv AIDS-a pod sloganom "Zajednice čine razliku"

29.11.2019.
Obilježavanje Svjetskog dana HIV/AIDS-a, 1. prosinca ove godine obilježava se pod motom: „Zajednice čine razliku“.

Želi se istaknuti doprinos zajednica borbi protiv AIDS-a različitim aktivnostima. Pojam zajednica obuhvaća:  međuvršnjačke edukatore („peer educators“), osobe koje žive s HIV-om, homoseksualne osobe i muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM),  injektirajuće korisnike droga, seksualne radnike/radnice, žene, mlade osobe, savjetnike, zdravstvene radnike u zajednici, pružatelje socijalnih usluga,  organizacije civilnog društva.

Smanjenje fondova (sredstava)  kao i ograničavanje prostora za djelovanje organizacija civilnog društva ugrožavaju održivost aktivnosti koje provode nevladine organizacije. Doprinos organizacija civilnog društva u borbi protiv HIV/AIDS-a ključan je za zaustavljanje širenja epidemije.
Zato bi sve države trebale pojačati napore uklanjanja barijera i otežavajućih okolnosti za rad organizacija civilnog društva.

Hrvatska svojim aktivnostima dokazuje isplativost i učinkovitost provođenja osmišljene, znanstveno utemeljene, trajne i stručne politike borbe protiv HIV/AIDS-a. Dobra povezanost i suradnja udruga civilnog društva s Ministarstvom zdravstva pozitivno utječu na borbu protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj.

Od bilježenja početaka epidemije , 1985., do danas u Hrvatskoj je 1640 osoba zaraženo virusom HIV-a, 532 osobe su oboljele od AIDS-a, a 275 osoba je umrlo od HIV/AIDS-a. U 2018. dijagnosticirano je 94 novooboljelih od infekcijom HIV-om (uključujući 29 novooboljelih od AIDS-a). S brojkom od 2,3 HIV (+) osobe na 100 000 osoba pojavnost infekcije HIV-a u Hrvatskoj je niska.

Sve osobe koje su bile izložene riziku zaraze HIV-om trebale bi se testirati. Čimbenici rizika zaraze HIV-om: seksualni odnos bez zaštite uz često mijenjanje partnera/ica, ubrizgavanje droge nečistim priborom (dijeljenje štrcaljki i igala) i vertikalni prijenos s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda, dojenja.

Sve osobe mogu se testirati anonimno u zavodima za javno zdravstvo gradova gdje žive i u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.