Svečanost za prvodarivatelje: "Širite dobrotu jer nitko nije postao siromašan dijeleći je"

16.05.2024.
Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je Svečanost povodom prvog darivanja krvi u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Svečanost je organizirana kako bi se iskazalo poštovanje i zahvalnost svim zagrebačkim srednjoškolcima koji su u ovoj školskoj godini po prvi puta dobrovoljno darivali krv.

Posebno mjesto u  velikoj obitelji darivatelja krvi pripada upravo učenicima zagrebačkih srednjih škola koji se već više od 40 godina uključuju u akcije darivanja krvi i tako na najplemenitiji način dokazuju ljubav i brigu prema bolesnima i unesrećenima. Svake školske godine oko tisuću zagrebačkih srednjoškolaca pristupi akcijama darivanja krvi, u školskoj godini 2023./2024. njih 690 darivalo je po prvi puta krv u 28 zagrebačkih srednjih škola. Malo zemalja u Europi može se pohvaliti ovolikim brojem srednjoškolaca koji daruju krv.

Današnjoj svečanosti, koja se uz brojne druge aktivnosti održava u Tjednu Crvenog križa, nazočili su izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, gradska zastupnica Davorka Moslavac Forjan, izaslanica gradonačelnika i voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje u Sektoru za zdravstvo Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Ivana Đerek Dubravčić, predstavnice Hrvatskog Crvenog križa (HCK), članovi Skupštine Crvenog križa Zagreb, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava kao domaćin te brojni drugi uzvanici.

„Osim što ste postali humani, svojim činom darivanja krvi, postali ste istinski heroji koji spašavaju ljudske živote ne pitajući pri tome čije. Ogroman je ovaj čin kojim ste ušli u veliku obitelj darivatelja krvi. Herojstvo se doista ogleda u djelima poput spašavanja života, a ne u izvršavanju izazova na društvenim mrežama svojstvenom mladim generacijama. Krv je tekućina koja se ne može proizvesti, a o njoj ovisi ljudski život. Nadam se da ćete i u budućnosti biti dio ove velike obitelji koja u Hrvatskoj broji preko 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi“, istaknuo je ravnatelj Petar Penava pozvavši mlade da se uključe i u rad Crvenog križa Zagreb kroz volonterske aktivnosti i tako postanu još veći humanosti.„Vi ste naše krijesnice koje nose nadu u svijetlu budućnost. Ustrajte na tome u još puno puta darujte krv jer svaka kapljica te krvi daje nadu, život i još nešto iznimno važno za svaku zajednicu - suosjećanje, humanost i solidarnost, poručila je voditeljica Službe za zdravstvene djelatnosti HCK Rosana Svetić Čišić.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ivana Đerek Dubravčić istaknula je kako se rijetko kada i gdje snaga zajednice očituje u ovolikoj mjeri kao u ovakvoj prilici. „Činom darivanja krvi vi spašavate život nepoznatoj osobi, a to potvrđuje da, usprkos svemu, među nama i dalje postoji čvrsta i duboka povezanost. Želim vam da ostanete i dalje tako plemeniti i dobri jer tako potičete i druge mlade ljude da se odvaže na ovaj čin“, naglasila je i zahvalila svim nastavnicima i ravnateljima škola bez kojih ova aktivnost ne bi mogla biti provedena, ali i roditeljima i odgajateljima koji su omogućili da ovi srednjoškolci izrastu u plemenite i dobre osobe.

Izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Davorka Moslavac Forjan podsjetila je kako se darivanje krvi u Zagrebu organizirano provodi već 71 godinu. „Plemenitost se nosi iz doma i obitelji, ona  nipošto nije slučajna ljudska osobina nego vrlina koja obogaćuje svakog tko je sretan kad može pomoći i nevolji ili podijeliti s drugim ono najdragocjenije što ima, a to je vlastita krv“, zaključila je.
Nakon prigodnih govora, mladim darivateljima i predstavnicima zagrebačkih srednjih škola koje sudjeluju u akcijama darivanja krvi uručene su zahvalnice.

Janko Horvat, učenik Elektrotehničke škole, jedan od prvodarivatelja koji su primili zahvalnice pojasnio je kako su ga na darivanje krvi koje se svake godine organizira u njegovoj školi motivirali profesori. „Smatram da je ovo plemenita i prava stvar za napraviti kako bi se pomoglo drugima. Osjećam ponos i moram istaknuti kako baš nitko iz moje škole nije imao nikakvih simptoma s kojima poput vrtoglavice ili slabosti s kojima se darivatelji ponekad susreću. S darivanjem krvi nastavit ću i u budućnosti.“

S njim se složila i učenica Maja Stura iz tehničke škole Ruđera Boškovića: „Nekima je ovo prvo darivanje krvi bilo malo strašno, ali uz dobru pripremu i najmanja doza straha je nestala, a zamijenio ju je osjećaj ponosa Ni jedan strah ne može se mjeriti s ovakvim ponosom“, zaključila je.