SVEČANOST U POVODU 140. OBLJETNICE HCK: "Ono što radi Hrvatski Crveni križ mogao bi biti primjer svima nama"

22.10.2018.
Osim velikim humanitarnim koncertom, Hrvatski Crveni križ svoju je 140. obljetnicu proslavio i prigodnim svečanim programom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Okupljenim gostima najprije su se obratili domaćini večeri predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić i izvršni predsjednik HCK Robert Markt. Istaknuli su nezamjenjivu društvenu ulogu Hrvatskog Crvenog križa, posebno kada je riječ o brizi za najranjivije i djelovanju u kriznim situacijama.
 
U povodu svojega 140. rođendana, Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim društvima uručio je i 159 jubilarnih plaketa te 1593 zahvalnica onima koji godinama podržavaju humanitarni rad HCK. Među ostalima, plakete i zahvalnice dodijeljene su i Međunarodnom odboru Crvenoga križa, Međunarodnoj federaciji Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, Gradu Zagrebu, Vladi RH, Hrvatskom saboru te Predsjednici Republike Hrvatske.
 
Čestitke na velikoj obljetnici HCK u prigodnim govorima uputili su Jurg Kesselring, izaslanik predsjednika i član Skupštine Međunarodnog odbora Crvenog križa,  glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca Elhadj As Sy, predsjednik Međunarodne federacije Francesco Rocca, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
 
"Izuzetno mi je zadovoljstvo što večeras mogu čestitati Hrvatskom Crvenom križu uime Međunarodne federacije i zahvaliti im na svemu što čine za ljude u potrebi", poručio je Rocca, a glavni tajnik As Sy posebno je naglasio važnost pomaganja starijim osobama: "Moramo učiniti najviše što možemo za one koji su nas odgojili i bili uz nas. Sad je naš red da im vratimo i pomognemo onima koji su najugroženiji."
 
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković Hrvatskom Crvenom križu uručio je Povelju kojom se odaje priznanje za izniman doprinos u promicanju i ostvarivanju humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unaprjeđenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te u zalaganju za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

"Ono što radi Hrvatski Crveni križ mogao bi biti primjer svima nama - da vodimo računa o onima koji imaju slabiju zdravstvenu zaštitu i materijalne probleme zbog kojih ne mogu dostojanstveno živjeti. Na nama je obveza da takvim ljudima pomažemo i gradimo društvo utemeljeno na solidarnosti i brizi za drugog čovjeka", istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković uručujući Povelju Hrvatskoga sabora predsjedniku Hrvatskoga Crvenog križa Josipu Jeliću i izvršnom predsjedniku HCK Robertu Marktu.
 
Svečanosti u povodu 140. obljetnice HCK nazočili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednice RH dr. Mate Granić, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici nacionalnih društava Crvenoga križa iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Danske, Kine, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Švicarske i Turske te predstavnici Međunarodne federacije za spašavanje života za Europu.