Sve što trebate znati o darivanju krvi u vrijeme pandemije koronavirusa

07.07.2021.
Ljeto je stiglo, godišnji odmori su počeli, temperature su visoke, ali svakodnevna potreba za krvlju je i tijekom tih ljetnih mjeseci konstantna.  Podsjećamo vas stoga da odazivate akcijama darivanja krvi jer svaka darovana doza krvi znači poklonjeni ŽIVOT drugome u nevolji.
U posljednje vrijeme mnogi imaju pitanja vezanih uz cijepljenje protiv koronavirusa, ali i mogu li darovati krv ako su preboljeli zarazu koronavirusom. Kako bi pojasnili situaciju, donosimo vam preporuke Hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu vezano za darivanje krvi i COVID-19:

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI, KONCENTRATA TROMBOCITA I KONVALESCENTNE PLAZME NA STANIČNOM SEPARATORU VEZANI UZ COVID-19 (IZOLACIJA, SAMOIZOLACIJA, PUTOVANJE)
  • Osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-19) i razvile su simptome bolesti (simptomatski) mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.
  • Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 28 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.
  • Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.
  • Osobe koje su putovale izvan RH mogu darivati krv ako su zadovoljile zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a kojima se omogućava prijelaz granice.
KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI I KONCENTRATA TROMBOCITA NA STANIČNOM SEPARATORU NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

A. Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako   
      su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom   
     (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V): 
   • odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na   
     mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).
   • odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor,
      glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura,  
      mučnina, limfadenopatija)
 
B. Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac):
   • odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
 
C. Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene: 
   • odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja