Super heroji na istarskim cestama: Volonteri Crvenoga križa turistima olakšavaju putovanje

13.08.2019.
I ove godine potaknuti sezonom gužvi na istarskim cestama, ali i prošlogodišnjim uspjehom akcije, djelatnici Bina-Istre udružili su snage s Crvenim križem Istarske županije kako bi turistima putovanje zemljom učinili što sigurnijim i manje stresnim.

Gosti su bili pozitivno iznenađeni posebno opremljenim četverociklom Crvenog križa u koloni na autocesti.Naime, volonteri Crvenoga križa laganom vožnjom pratili su turiste i pita li treba li kome pružiti pomoć. Najveća pozornost bila je usmjerena na vozila s najviše putnika, osobito ona u kojima su se nalazila djeca.

Budući da su najveći problem stvarale visoke temperature, najviše su se tražili osvježavajući napitci. No, bilo je i nekoliko intervencija, srećom ništa ozbiljno. Uglavnom je bila riječ o blažim slučajevima dehidracije i pomoći osobama s posebnim potrebama.Ekipa Crvenoga križa koju čine vozač četverocikla i tri stručno osposobljena volontera smještena je na odmorištu Buje u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom. Na tom se mjestu nalaze i dva rashlađena šatora s ambulantnim ležajevima na kojima osobe mogu pričekati dolazak hitne pomoći.
Uz ležajeve, šatori su opremljeni i različitom medicinskom opremom koja može pomoći u ublažavanju tegoba i spašavanju života te brojni drugi proizvodi poput napitaka i antibakterijskih maramica.„Putnici nas redovito posjećuju i to više zbog osvježenja, a manje zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Vole čuti i pokoji koristan savjet. Mi smo stvarno opremljeni svime potrebnim za pružanjem prve pomoći. Za sada nije bilo ozbiljnih intervencija i neka tako i ostane, ali važno je da mi budemo spremni“, ističe jedan od predanih volontera Crvenoga križa.

Christian Santaleza, direktor Bina Istre upravljanje i održavanje, kaže kako im je suradnja s Crvenim križem iznimno važna te vjeruje da će se nastaviti i u budućnosti. To će zasigurno veseliti i turiste na cestama.