Studijski posjet predstavnika Crvenog križa Bosne i Hercegovine

21.06.2019.
Koordinatori službi traženja Crvenog križa Bosne i Hercegovine: Elvira Šišić (koordinator Službe traženja Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine), Vihorka Rubić Tomas (koordinatorica Službe traženja Federacije Crvenog križa Bosne i Hercegovine), Sandra Kablar (koordinatorica Službe traženja Crvenog krsta Republike Srpske) i Haris Šabić (volonter na poslovima Službe traženja Crvenog križa Unsko-sanskog kantona) upriličili su studijski posjet Službi traženja Hrvatskog Crvenog križa od 17. do 19. lipnja ove godine.
 
Cilj studijskog posjeta bio je usmjeren na aktivnosti obnavljanja obiteljskih veza kao i razmjenu iskustva službi traženja oba nacionalna društva u provođenju aktivnosti vezanih uz pružanje pomoći osobama razdvojenim od svojih obitelji uslijed migracija.
 
Predstavnici Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa podijelili su svoja iskustva u pružanju pomoći migrantima razdvojenim od svojih obitelji duž migrantske rute, posebnosti u radu s ovom kategorijom korisnika usluga kao i načine korištenja novih alata na obnavljanju obiteljskih veza. Razmijenjene su informacije o radu obje službe traženja kao i praktična iskustva u rješavanju pojedinačnih slučajeva.
 
U okviru studijskog posjeta predstavnici Crvenog križa Bosne i Hercegovine upoznali su se s  aktivnostima koje Hrvatski Crveni križ provodi u prihvatnim centrima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini.
 
Tijekom boravka u Hrvatskoj, posjetili su Gradsko društvo Crvenog križa Slunj i Općinsko društvo Crvenog križa Plitvička jezera koja veže višegodišnja suradnja s društvima Crvenog križa Bosne i Hercegovine.
 
Učinkovitost provođenja aktivnosti službe traženja oslanja se na međusobnu povezanost, zajedničko djelovanje i suradnju među nacionalnim društvima te su se predstavnici oba nacionalna društva složili s potrebom daljnjeg zajedničkog djelovanja kao i potrebom za jačanjem suradnje, znanja i kapaciteta na području obnavljanja obiteljskih veza s ciljem što učinkovitijeg djelovanja.