Stiže val hladnoće, stradali građani mogu se obratiti Crvenome križu ako trebaju grijalice, odjeću ili deke

13.01.2021.
Hrvatski Crveni križ poziva stradalo stanovništvo s potresom pogođenih područja koji nisu u evakuacijskim ili prihvatnim centrima te u drugim prikladnim smještajnim objektima da preuzmu grijalice, deke te toplu odjeću i obuću ako su u potrebi, a s obzirom na nadolazeći val hladnoće.

Na pogođenom području Hrvatski Crveni križ do sada je podijelio 1281 grijalicu, 1533 deke, 109 agregata, više od 1500 paketa dječje hrane i opreme te više od 180 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Stanovnici potresom pogođenog područja bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 5100 usluga psihosocijalne podrške. Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku osobito su važne aktivnosti koje se provode za najmlađe (uz poštivanje epidemioloških mjera).

U Sisku, u dvorani Brezovica, organizirane su aktivnosti i igraonica za djecu. Djeca su imala priliku sudjelovati u radionici prve pomoći koja je prilagođena njihovoj dobi. Posebno ih je razveselila predstava Kako misli jure jednog malog Jure te podjela slikovnice.  Ista predstava i podjela slikovnica održana je za djecu u Hrvatskoj Kostajnici. U Petrinji su djeca bila uključena u igraonicu te im je podijeljena slikovnica.

Status donacija
Na dan 12.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 67019 donacija u ukupnom iznosu od 42.307.968,59 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno  je 88.694 poziva u vrijednosti od 554.337,50 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Pomoć na terenu
Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. S obzirom na zahlađenje veća je potreba za toplom odjećom i obućom, dekama i grijalicama.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.

Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.