Stanovništvu stradalom u potresu Hrvatski Crveni križ dosad podijelio 1.184 tone hrane

12.10.2021.
Ekipe Hrvatskog Crvenog križa već su gotovo devet i pol mjeseci svakodnevno prisutne na potresom pogođenom području. Stanovništvu s područja Sisačko-moslavačke županije redovito se dijeli humanitarna pomoć, pruža se psihosocijalna podrška, a posebno educirani timovi provode aktivnosti čišćenja bunara.



Dosad je Hrvatski Crveni križ stanovništvu stradalom u potresu podijelio 1184 tone hrane. Podjela prehrambenih paketa odvija se redovita prema uobičajenom rasporedu, a onima koji sami ne mogu doći po pakete, hranu dostavljaju mobilni timovi Crvenoga križa.
Uz hranu, stradalom stanovništvu dosad je podijeljeno i  694.414 litara vode, 286.756 kilograma higijene, 3578 grijalica,  204 tone odjeće, 124 agregata te 9616 paketa dječje hrane i opreme.



Stanovništvu s potresom pogođenog područja Hrvatski Crveni križ osigurava i psihosocijalnu podršku koja je iznimno važna. Dosad je psihosocijalna podrška pružena 16.123 puta. Psihosocijalna podrška osigurana je za korisnike kontejnerskih naselja, ali mobilni timovi svakodnevno obilaze i ljude koji žive u svojima domovima na područjima gradova i sela.

Ekipe Hrvatskog Crvenog križa provode i asanaciju bunara na području Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o iznimno važnoj aktivnosti jer brojni ljudi ovise o čistim bunarima. Dosad je očišćeno više od 690 bunara, a aktivnosti se nastavljaju provoditi svakodnevno.


 
Dosad učinjeno na potresom pogođenom području

Odmah nakon potresa, pune ruke posla imala je i Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa koja je razdvojenim članovima obitelji pomogla u spajanju i ostvarivanju kontakta, ali su vodili i evidenciju osoba koje su napustile svoje domove te smještaj potražile u drugim hrvatskim mjestima.



Hrvatski Crveni križ isplatio je i novčanu pomoć za 31.835 kućanstava s potresom pogođenog područja Sisačko – moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Samcima je uplaćeno 900 kuna, a višečlanom kućanstvu 1.900 kuna. Od ukupnog broja odobrenih zahtjeva, višečlanih kućanstava je 21.796, a samačkih 10.039.