Sredstvima Fonda solidarnosti EU do opreme za pomoć u kriznim situacijama

03.08.2023.
Zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, Hrvatski Crveni križ nabavio je isušivače prostora, šatore i agregate. Riječ je o opremi koja je najviše korištena na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji i koju je trebalo obnoviti kako bi bila spremna za korištenje u novim kriznim situacijama.



Upravo takva situacija dogodila se ovih dana kada je olujno nevrijeme odnijelo ljudske živote i prouzročilo veliku materijalnu štetu na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije te Grada Zagreba. Uz pomoć u obliku dezinfekcijskih sredstava i timova za psihosocijalnu podršku, na teren su upućeni i isušivači kako bi si stradali ljudi mogli isušiti poplavljene prostore.

Sredstva u sklopu Fonda solidarnosti Europske unije namijenjena su za potrebe službi spašavanja, a što uključuje i Hrvatski Crveni križ koji u svakoj kriznoj situaciji izlazi na teren i pruža podršku stradalom stanovništvu.



Sredstva Fonda solidarnosti EU konkretno se koriste za pokrivanje troškova intervencija službi spašavanja, troškova informiranja stanovništva pogođenog potresom i troškova humanitarne pomoći, što uključuje izvanrednu nabavu opreme za službe spašavanja vezano uz otklanjanje posljedica potresa uključujući informacijsko-komunikacijske sustave; popravljanje opreme; troškove prehrane i povećane potrošnje goriva te električne energije.