Spasilačkoj službi Hrvatskog Crvenog križa važno europsko priznanje!

19.03.2024.
Godišnji sastanak povjerenstava Međunarodne federacije spašavanja života na vodi Europe (ILSE), održao se  od 14. do 17.03.2024. u Ateni u Grčkoj.

Godišnjem sastanku prisustvovalo je 85 sudionika iz  31  članice ILSE.  Domaćin ovogodišnjeg sastanka bilo je Crveni križ Grčke, koji je prezentirao svoje djelatnosti s naglaskom  na aktivnosti na području prevencije utapanja i spašavanja na moru.
Ujedno je Grčka spasilačka udruga predstavila virtualni muzej spašavanja života na vodi.



Prvi dan je održan seminar „Dobre prakse“ na kojima su obrađene teme uloga ILSE-a kao autonomnog regionalnog ogranka u sustavu Svjetske  federacije spašavanja života na vodi (ILS); smjernice  budućeg regionalnog djelovanja ILSE; utjecaj međunarodnih aktivnosti ILSE na nacionalne organizacije, te  definiranje očekivanja nacionalnih organizacija uslugama i podrškom ILSE-a.

Drugog dana sastanka, sudionici su sudjelovali u radu  povjerenstava za prevencija utapanja; povjerenstvu za sport;  povjerenstvu za upravljanje i administraciju i povjerenstvu za spašavanje na vodi i djelovanju u kriznim operacijama na vodi.

Na sastanku su uručene i  jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa Detlevu Mohru, predsjedniku ILSE i Tanyi Larsson, glavnoj tajnici Njemačke spasilačke organizacije (DLRG) povodom 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na području Republike Hrvatske.
Tom prigodom Silvani Radovanović, voditeljici Službe spašavanja na vodi Hrvatskog Crvenog križa uručeno je priznanje ILSE za osobite zasluge za dugogodišnju uključenost i doprinos razvoju spašavanja života na vodi u Europi.



Tijekom dvodnevnog sastanka najveći naglasak bio je na obavezi izrade Nacionalne strategije prevencije utapanja za države EU, sukladno povijesnoj Rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja (A/RES/75/273).   Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Rezoluciju 28. travnja 2021. godine kojom se prepoznaje globalni opseg i utjecaj prevencije utapanja te se poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje, vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda diljem svijeta.

Hrvatski Crveni križ dugi niz godina kontinuirano provodi brojne aktivnosti i akcije za prevenciju utapanja. Ujedno, potičemo uključivanje svih, pojedinaca, udruga, ministarstava u preventivne akcije s ciljem podizanja razine sigurnosti na vodenim površinama a samim time i sprečavanjem utapanja.



Zbog svega navedenog Hrvatski Crveni križ smatra kako je potrebno što prije pokrenuti proces izrade Nacionalne strategije prevencije utapanja, te razviti kvalitetnu zakonsku regulativu kojom bi se  propisali standardi sigurnosti za korisnike uređenih kupališta u Republici Hrvatskoj.