Služba traženja pomaže stradalima da uspostave kontakt sa članovima obitelji

19.01.2021.
Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa pomaže obiteljima stradalima u potresima koje su se razdvojile, ponovno stupiti u kontakt ili pronaći njihove najmilije ako ne znaju gdje se oni nalaze. Vijest o tome da su njihovi najmiliji dobro i na sigurnom donosi veliko olakšanje, a kontakt s obitelji pomaže im da se lakše nose s ovom kriznom situacijom.Kao posljedica katastrofalnog potresa, velik broj osoba bio je prisiljen napustiti svoje domove i skloniti se na sigurno, bilo da su otišli u organizirane centre ili se smjestili kod rodbine, prijatelja, susjeda čiji domovi nisu oštećeni potresom ili su otišli u druge dijelove Republike Hrvatske. Svakodnevno se javljaju zabrinuti članovi obitelji koji ne znaju gdje se nalaze njihovi najmiliji i Hrvatski Crveni križ nastoji svima pomoći. Zahtjevi za traženjem dolaze i od članova obitelji koji ne žive u Republici Hrvatskoj (Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade….).

Služba traženja u akciju kreće čim dobije zahtjev od korisnika.„Ponekad je do podatka vrlo jednostavno doći i to pretragom evidencija osoba koje su se javile društvima Hrvatskog Crvenog križa i koje se nalaze na njihovom području, a ponekad je potrebno osobe ili informacije potražiti na terenu, na adresama gdje su živjeli“, pojašnjava Badi Hadad, koordinator Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa.

„Primjerice, javila nam se jedna gospođa iz Italije, tražila je roditelje. Oni su bili na adresi stanovanja, no fiksne telefonske linije su uništene. Spojili smo ih pomoću naših mobilnih uređaja“, prepričava Hadad.

Djelatnici i volonteri Službe traženja svakodnevno se susreću s mnoštvom emotivnih situacija, a jedna od njih Hadadu se posebno urezala u sjećanje: „U vojarni su bile dvije nepokretne sestre, ali svaka u različitom odjelu petrinjske vojarne. Pomogli smo im da se spoje, uspostavili smo im i video-vezu i njihov susret je bio posebno emotivan. Plakale su i kroz suze nam zahvaljivale. Svakog čovjeka bi dirnula takva situacija."

Pozivamo osobe koje su napustile svoje potresom pogođene domove da se jave najbližem društvu Crvenog križa diljem RH ako trebaju pomoć pri uspostavi kontakt sa svojim najbližima, ali i za preuzimanje humanitarne pomoći

Građani koji su izgubili kontakt s članovima obitelji mogu se obratiti mailom na tracing@hck.hr ili pozivom na broj 0800 11 88.