Sigurnije škole i vrtići: Pohvalnice Dječjem vrtiću Videk i Osnovnoj školi Josip Račić

17.09.2021.
Hrvatski Crveni križ uručio je danas pohvalnice Dječjem vrtiću Videk iz Brdovca i Osnovnoj školi Josip Račić iz Zagreba za iznimnu predanost i uspjeh u provedbi aktivnosti u sklopu projekta „Sigurnije škole i vrtići“. Riječ je o projektu koji je Hrvatski Crveni križ započeo još 2018. godine i koji najmlađe priprema za izvanredne situacije poput potresa. Osim pripreme, djeca uče i prvu pomoć, psihosocijalnu podršku odnosno općenito o sigurnosti u vrtićima i školama.



Kako bi dobili oznaku Sigurne škole ili vrtića, određena obrazovna ustava mora skupiti 20 bodova, ali današnji laureati skupili su znatno više – točnije, Dječji vrtić Videk ima 114 bodova, a Osnovna škola Josip Račić 70 bodova. Da su zaista ovladali vještinama koje se uče u sklopu projekta „Sigurnije škole i vrtići“, pokazali su primjerom –vježbom sigurnog postupanja u slučaju potresa.



Zanimanje za ovaj projekt znatno je poraslo u proteklih godinu dana što ne čudi s obzirom na to da se Hrvatska nakon višegodišnjeg zatišja, suočila s potresima. Samo u proteklih godinu dana, oznaku Sigurna škola ili Siguran vrtić dobilo je 88 škola i vrtića na području RH, a u ovoj godini za provedbu aktivnosti prijavile su se 544 odgojno – obrazovne ustanove.



U sklopu projekta Hrvatski Crveni križ razvio je edukativnu platformu „sigurnija-djeca.hck.hr“ na kojoj su dostupni brojni edukativni materijali, prijedlozi aktivnosti i radionice uz pomoć kojih odgojitelji, učitelji i stručni suradnici u vrtićima i školama samostalno ili u suradnji s lokalnim društvima Crvenog križa, unaprjeđuju/poboljšavaju znanja, vještine i kompetencije djece vrtićke dobi i učenika u osnovnim školama, kao i njihovih odgojitelja, nastavnika i stručnih suradnika za različite teme.



Kao što smo iskusili posljednjih godinu i pol dana izvanredni događaji nastupaju uglavnom potpuno neočekivano, mogu se dogoditi bilo kada i bilo gdje. Podizanjem svijesti i stjecanjem znanja i vještina od najranije životne dobi o tome što možemo očekivati i kako se što bolje pripremiti za izvanredne situacije, radimo iznimno važan korak u izgradnji otpornijeg društva koje će se lakše i sa manjim posljedicama suočiti sa izazovima koje takvi događaji donose sa sobom.