​Sastanak Savjeta za prvu pomoć Hrvatskog Crvenog križa

05.05.2023.
U Novom Vinodolskom je 4. svibnja 2023. održan sastanak Savjeta za prvu pomoć Hrvatskog Crvenog križa, čija je zadaća pratiti javnu ovlast prve pomoći u svim segmentima, od oblikovanja i primjene doktrine prve pomoći i njezinog usklađivanja s europskim smjernicama do provođenja osposobljavanja i obnove znanja iz prve pomoći, s ciljem predlaganja mjera za unaprjeđenje, a bavi se i pitanjima razvoja i daljnje popularizacije prve pomoći.


 
Na samom početku, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt članovima Savjeta predstavio je novu voditeljicu Službe za zdravstvene djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa dr. sc. Rosanu Svetić Čišić, dipl. med. sr.

Tijekom sastanka, članovi Savjeta dotakli su se brojnih tema, a nakon rasprave zaključeno je kako je potrebno definirati minimalne standarde za edukaciju iz prve pomoći koji uključuju i standardiziranu opremu koja je kompatibilna s opremom hitne medicinske pomoći, kako je potrebno verificirati tečaj prve pomoći za dojenčad i djecu, kao i uključiti medicinske sestre/tehničare sa završenim preddiplomskim i diplomskim studijem u provođenje edukacije iz prve pomoći. Osim toga, zaključeno je da je potrebno definirati kompetencije volontera prve pomoći i hitne medicinske pomoći, mobilizirati timove volontera prve pomoći za osiguranje različitih manifestacija kako bi pružili podršku hitnoj medicinskoj pomoći, licencirati sudce za natjecanja prve pomoći prema postojećem Pravilniku.


 
Članovi Savjeta zaključili su i kako je potrebno obnoviti aktivnost „Znak sigurnosti“/“Sigurnosna markica“ koja uključuje provedenu edukaciju iz prve pomoći. Zaključno, članovi Savjeta složili su se kako bi bilo dobro organizirati jedan dan za građanstvo te provesti edukaciju iz prve pomoći, te kako je potrebno stvoriti centre kompetentnosti po županijama za edukaciju iz prve pomoći.