Sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi

21.11.2023.

 
U prostorijama Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa, dana 20.11. 2023.godine, održan je sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj (novi saziv). Prisustvovali su svi novoizabrani članovi Nacionalnog odbora za DDK izabrani po regijama.
  • Za regiju Sjever - predstavnik dobrovoljnih davatelja krvi iz Koprivnice,
  • za regiju Istra-Primorje-Lika, ravnateljica društva Crvenog križa Labin,
  • za regiju Dalmacija-Jug, ravnatelj društva Crvenog križa Zadar,
  • za regiju Slavonija, ravnateljica društva Crvenog križa Osijek,
  • za regiju središnja RH, ravnatelj društva Crvenog križa Zagreb,
  • predstavnica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu,
  • predstavnica Ministarstva zdravstva i
  • 2 predstavnika Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa. 

Sastanku su prisustvovali i Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i 2 djelatnika stručne službe. Odbor je konstituiran i izabrani su Predsjednik i Zamjenik.

Prezentirano je Izvješće o broju prikupljenih doza krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa u 2022. godini. Pregledom ostvarenih rezultata u 2022. godini, bilježi se normalizacija organizacije i provedbe akcija davanja krvi.

Na sastanku je izložen prijedlog  Plana prikupljanja doza krvi za 2024. godinu, prijedlog Plana je prihvaćen i upućen Glavnom odboru Hrvatskog Crvenog križa na usvajanje.
Raspravljalo se i o regionalnim primjerima dobre prakse kao i mogućim novim strategijama, ne bi li se zadržala dosadašnja razina opskrbe zdravstva potrebnim dozama krvi i krvnih pripravaka, pridržavajući se solidarnosti i humanosti. Dogovoreno je da se u cilju unapređenja rada na dobrovoljnom davalaštvu krvi napravi u suradnji sa nadležnim ministarstvom nacionalna kampanja s ciljem dodatnog informiranja javnosti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.

 
Nacionalni odbor DDK je savjetodavno radno tijelo Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa zaduženo za promicanje dobrovoljnog davanja krvi, uspostavljanje suradnje  na planiranju i provođenju akcija dobrovoljnog davanja krvi, utvrđivanje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima, utvrđivanje načina  evidencije dobrovoljnih darivatelja i njihovo usklađivanje te sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti u vezi provođenja javne ovlasti dobrovoljnog davanja krvi.

Zajedno s Glavnim odborom i stručnim službama Hrvatskog Crvenog križa sudjeluje u donošenju smjernica djelovanja svih organizacija koje se bave promicanjem dobrovoljnog davanja krvi radi usklađivanja načina djelovanja na državnoj razini.