Šahovska simultanka u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi

03.06.2024.
Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održana je šahovska simultanka u kojoj su dobrovoljni darivatelji krvi zaigrali protiv višestrukog prvaka Hrvatske u šahu, Mladena Palca. Ova jedinstvena inicijativa organizirana je u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, kao dio festivala Cest is d'Best.



Cilj ove šahovske simultanke koju je organizirao Crveni križ Zagreb, bio je skrenuti pozornost javnosti na važnost i humanost čina darivanja krvi. Kroz simboličnu igru šaha, organizatori su željeli izraziti poštovanje i zahvalnost prema darivateljima krvi čija empatija, dobrota i čovjekoljublje svakodnevno spašavaju živote.



Mladen Palac, višestruki prvak Hrvatske u šahu, pokazao je svoju šahovsku vještinu, a istodobno je podržao i plemenitu misiju Crvenog križa u promoviranju darovateljstva krvi. Šah je s Palcem zaigrao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.



Osim darivatelja krvi, događaju su prisustvovale i osobe iz javnog života koje su iskoristile ovu priliku da pozovu građane, posebno mlade, da se pridruže velikoj obitelji darivatelja krvi. Njihovo prisustvo dodatno je naglasilo značaj ove humane misije i potaknulo širu zajednicu na uključivanje.



"Darivanje krvi je čin koji spašava živote i svatko od nas može biti heroj. Pozivamo sve, a posebno mlade, da se pridruže i postanu dio ove plemenite misije," poručili su predstavnici Crvenog križa Zagreb.



Ovaj događaj na Cvjetnom trgu bio je savršena prilika za podizanje svijesti o darivanju krvi, ali i za stvaranje novih veza među ljudima kroz igru šaha. Crveni križ nastavit će s ovakvim i sličnim inicijativama kako bi promovirao darivanje krvi i zahvalio svim hrabrim darivateljima na njihovoj nesebičnoj pomoći.