Rumunjska princeza Margareta posjetila Hrvatski Crveni križ

05.11.2018.

Hrvatski Crveni križ danas je posjetila rumunjska Princeza, Njezino Veličanstvo Margareta, Čuvarica kraljevske krune koja je ujedno i predsjednica rumunjskog Crvenog križa. U njezinoj pratnji bili su i njezin suprug, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Radu i veleposlanik Rumunjske u RH Nj. E. Constantin-Mihail Grigorie.

Princeza se sastala s predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa dr. Josipom Jelićem, potpredsjednicom Josipom Rimac, izvršnim predsjednikom Robertom Marktom i zamjenicom izvršnog predsjednika Marinom Pinjagić-Telak.Predsjednik Jelić Princezu je upoznao s bogatom poviješću HCK, a posebno angažiranim djelovanjem tijekom Prvoga svjetskog rata. Dotaknuo se i tri važne obljetnice koje HCK ove godine obilježava – 140 godina postojanja, 65 godina organiziranja akcija dobrovoljnog davanja krvi i 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.

 „Ponosno vam mogu reći da HCK već 65 godina organizira akcije darivanja krvi diljem Hrvatske, a 45 godina doprinosimo osiguravanju samodostatnosti krvi u RH“, napomenuo je Jelić.Markt se pak zahvalio rumunjskoj Princezi koja je i predsjednica rumunjskog Crvenog križa, na podršci koju su pružili Hrvatskom Crvenom križu u kandidaturi za Glavni odbor Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. „Nadam se da će naša dva nacionalna društva i u budućnosti blisko surađivati“, poručio je Markt.

Rumunjska Princeza sa svojom pratnjom posjetila je i Edukacijski centar HCK za koji je imala samo riječi hvale: „Napravili ste zaista sjajan i inovativan prostor u kojemu se na zanimljiv način mnogo toga može naučiti o aktivnostima Crvenoga križa.“
Posebno je se dojmio rad sa starima i nemoćnima, ali i brojne druge aktivnosti koje provodi Hrvatski Crveni križ.Princeza će u službenom posjetu Hrvatskoj ostati do srijede 7. studenoga, a tijekom posjeta susrest će se i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović.