Robert Markt: "Svako ime s popisa nestalih znači dvije žrtve – nestalu osobu i obitelj koja puna nade čeka odgovor na pitanja o njima"

30.08.2021.
I ove godine, uz podršku Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata,  Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačku županiju, Grad Glinu i Hrvatski Crveni križ,  Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana nestalih i Dana  sjećanja na nestale u Domovinskom ratu.



Prigodan program ove je godine održan u Glini, a nakon polaganja vijenaca i svete mise u Crkvi svetog Ivana Nepomuka, poslane su snažne poruke u povodu Dana nestalih osoba. „I danas, 30 godina poslije, svježa su sjećanja na dane početka rata kada su obitelji nestalih osoba počele dolaziti u Crveni križ tražeći bilo kakvu vijest o svojima. Neke od tih obitelji još uvijek dolaze u Hrvatski Crveni križ s istim ciljem – dobiti bilo kakvu informaciju o stradanju svojih najmilijih“, podsjetio je u Glini Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.



Naglasio je kako pitanje nestalih nije samo problem njihovih obitelji nego društva u cjelini: „Saznati sudbinu pojedinca pomaže zaliječiti rane obitelji, ali i cijele zajednice. Rješavanje sudbine nestalih osoba prije svega je humanitarno pitanje.“



„Svako ime s popisa nestalih znači dvije žrtve – nestalu osobu i obitelj koja puna nade čeka odgovor na pitanje što se dogodilo njihovu sinu, kćeri, supružniku ocu, majci, bratu, sestri...Obveza je svih nas, cijeloga društva, pružiti pomoć obiteljima nestalih i iskazati im potporu kako bi znali da u svojoj potrazi nisu sami i zaboravljeni te da ćemo uvijek biti uz njih u traganju za istinom“, poručio je Markt.



Hrvatski Crveni križ kao dio velike svjetske mreže Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske,  provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 2900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek se odnosi na  traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske.