RESTORING FAMILY LINKS: Stručnjaci iz 46 zemalja na konferenciji u Zagrebu

13.03.2018.
U Zagrebu je otvorena godišnja konferencija posvećena obnavljanju obiteljskih veza (Restoring Family Links) i radionica o zaštiti podataka u organizaciji Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) i Hrvatskog Crvenog križa (HCK).

Konferencija se održava do 16. ožujka, a tijekom njena trajanja naglasak će biti stavljen na teme razvijanje strategija za Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u kontekstu obnavljanja obiteljskih veza, povezivanja obitelji u kriznim situacijama, ali i traženja osoba iz Drugog svjetskog rata – još uvijek vrlo zastupljenom pitanju među nacionalnim društvima Crvenog križa.

„Više od 65 milijuna ljudi diljem svijeta bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog oružanih sukoba ili prirodnih katastrofa, koji su često pritom ostali razdvojeni od svojih obitelji ili zatočeni na različitim kontinentima. Mreža Restoring Family Link (RFL) primjer je onoga što možemo učiniti zajedno, kao Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kako bismo prevenirali odvajanja obitelji i uspostavili te zadržali kontakt među članovima. Snaga ove mreže je mogućnost da se obiteljima koje traže izgubljenog člana osiguraju informacije i kanali komunikacije”, kazala je prilikom otvorenja konferencije Florence Anselmo, zamjenica direktora Centralne službe traženja i zaštite u ICRC-u.


Anselmo je, također, naglasila da je digitalna tehnologija saveznik u rješavanju problema razdvojenih obitelji, ali da ona za mnoge ostaje nedostupna te su u takvim situacijama od ključne važnosti kanali za informiranje i uspostavljanje veza razvijeni u nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Dr. Josip Jelić pozdravio je okupljene i istakao ponos što je Zagreb domaćin ove Konferencije naglasivši kako je posrijedi globalno vrlo važna tema.

Na samom uvodu u Konferenciju okupljenima se obratio i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt. „Iznimna nam je čast biti domaćin ove Konferencije, a zadovoljstvo je tim veće jer se ona održava u godini u kojoj obilježavamo tri važne obljetnice –  140 godina Hrvatskog Crvenog križa, 65. godišnjicu dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj i 25 godina otkako smo postali dio Međunarodnog pokreta“, rekao je Markt. U uvodnome je govoru naglasio važnu ulogu koju je Hrvatski Crveni križ odigrao u nedavnim krizama koje su potresale područje Republike Hrvatske – poplavama i imigracijskoj krizi. Podsjetio je i na značajne doprinose Hrvatskog Crvenog križa prilikom razmijene zatvorenika Domovinskog rata, no i upozorio na podatak da se za 2 050 nestalih osoba u Hrvatskoj još uvijek traga.

Na Konferenciji koja je okuplja približno 150 sudionika iz 46 zemalja svijeta, uz navedene teme, riječi će biti i o implikacijama uredbe Europske unije o zaštiti podataka (GDPR) na Pokret. Regulativa Europske unije o zaštiti podataka na snagu stupa u svibnju 2018., a okupljanje će pružiti sudionicima Konferencije priliku da identificiraju potencijalne izazove i usklade procedure s novim propisima.