Radionica „Otpad biramo pa kompostiramo“ oduševila najmlađe

01.12.2023.
Kako bi podigli svijest o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, od malih je nogu važno učiti kako čuvati okoliš koji nas okružuje. U skladu sa zelenim okvirom Hrvatskog Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko osmislilo je radionicu „Otpad biramo pa kompostiramo“ koja se započela provoditi u Osnovnim školama na jastrebarskom području.



Učenicima su održali kratak uvod o Crvenom križu i demonstrirali osnove iz Prve pomoći prilagođeno njihovom uzrastu. Zatim je provedeno interaktivno predavanje o klimatskim promjenama u sklopu kojega su učenici učili kako promjenom navika možemo očuvati okoliš te što je to kompost i kako ga izraditi. U drugom dijelu sata, učenici su imali priliku ponoviti koja vrsta otpada je a koja nije pogodna za stavljanje u kompost i to putem plakata na koji su odvajali i lijepili slike određene vrste otpada.



S obzirom da se teorija najbolje pamti kada se provede u djelo, u područnim školama Čeglje i Petrovina provedena je radionica izrade pravog komposta od otpada kojeg su učenici skupljali u svojim domovima tijekom toga tjedna. Sad nam samo preostaje pratiti i strpljivo čekati da se otpad razgradi i da nastane hranjiva zemlja, koju će učenici svakako koristiti za sadnju cvijeća i biljaka u svojim školskim dvorištima. Na kraju smo zajedno s učenicima i učiteljicama posadili stabla Crvenog križa u njihovim dvorištima za koja želimo da nam uspješno rastu i listaju!



Ponosni smo na našu djecu i njihove učiteljice, jer su odgovornim ponašanjem dobar primjer kako da čuvamo naš okoliš, a mi ćemo i dalje kontinuiramo provoditi navedenu radionicu i osvještavati djecu i mlade o važnosti, potrebi i načinima očuvanja okoliša.