Radionica o zaštiti i brizi o zdravlju u Prihvatilištu u Zagrebu

01.03.2019.
U sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“ koji je 15. siječnja 2019. započeo u Prihvatilištima za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini održana je prva u nizu radionica na temu higijene i zdravlja tražitelja koji privremeno borave u prihvatilištu u Zagrebu. Kako je primijećeno da je ovo jedan od glavnih problema s kojim se tražitelji svakodnevno susreću složen je niz od nekoliko radionica koje će tražiteljima približiti prihvatljivo ponašanje kada je riječ o higijeni i zdravlju u Hrvatskoj.

Radionicu je na engleskom jeziku vodila mr. Vijorka Roseg, dr. med. voditeljica Odjela za programe zdravstvene zaštite Hrvatskog Crvenog križa uz sudjelovanje prevoditelja za arapski i perzijski jezik kako bi se tematika što bolje približila prisutnim korisnicima.

Korisnici su upoznati s osnovnim načelima rada Crvenog križa i s osnovnim principima održavanja higijene i brige za vlastito zdravlje. Mnogi od sudionika su pokazali veliki interes za tematiku te su aktivno sudjelovali  i svojim vlastitim iskustvom i pitanjima doprinijeli interaktivnom radu radionice.

Tako je tražiteljica iz Sierra Leone navela kako je u njezinoj zemlji veliki problem bila epidemija ebole koja se mogla spriječiti pravilnim edukacijama na spomenutu temu, a umjesto toga provedene su zakašnjele edukacije stanovništva što je na kraju ipak rezultiralo suzbijanjem epidemije.

Sudionici su se dotaknuli i različitih higijenskih navika koje su karakteristične za pojedine zemlje iz kojih dolaze, a koje nikako nisu prihvatljive u drugim dijelovima svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Veliko iznenađenje za sve je bilo kako se u Hrvatskoj može piti voda iz slavine dok je u njihovim zemljama porijekla to nezamislivo zbog zagađenosti vode pa čak i nepostojanja infrastrukture koja bi omogućavala dopremu vode u kućanstva.

Svim sudionicima je na kraju podijeljen promotivni materijal na više jezika te su najavljene nove radionice za ostale tražitelje koji borave u prihvatilištima.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.