Put u prošlost kroz interpretacijsku šetnju "Čarolija dobre vode"

06.05.2024.
Posebnu pozornost u Lipiku, u kojemu je danas započeo program obilježavanja Svjetskoga dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca i Tjedna Crvenoga križa u Republici Hrvatskoj, izazvala je intepretacijska šetnja pod nazivom „Čarolija dobre vode“. Riječ je o maštovitom susretu sa sestrom Štefanijom na stazama povijesnog perivoja Toplica Lipik.


 
Put prema lipičkom Multikulturalnom centru posjetitelje je odveo stotinjak godina unatrag, u doba kada je sestra Štefanija bila najaktivnija. Lipički interpretatori, uz živopisni obilazak perivoja “Čarolija dobre vode” uspjeli su izvrsno ispričati priču o neobičnoj ženi koja je svoj poziv otkrila upravo u njihovom gradu.


 
Ovog proljeća, zahvaljujući velikoj obnovi, perivoj je ponovno odisao starim sjajem pa je i obična šetnja parkom bila dovoljna da sve posjetitelje uvuče u prošlost grada. Dodaju li se tome kostimirani vodiči koji utjelovljuju likove iz prošlosti, posjetitelji su posve uronili u čaroliju.


 
Likovi poput doktora Kerna i nekadašnjeg vlasnika imanja gospodina Knolla govorili su o vrijednostima perivoja iz kojeg izvire grad. Podijelili su i svoje oduševljenje velikom ženom koja je odrasla u Lipiku. Posjetitelji su tako imali prilike naići na brbljavu pacijenticu koja živi blizu škole gdje je Štefanija stekla zvanje sestre, upoznali su kuću gdje je sestra Štefanija živjela, gdje je volontirala i upoznala se sa zdravstvenom njegom.



Čuli su mnoge crtice iz njezinog života, ali što je najvažnije - upoznali su se sa samom sestrom Ani! Ta nevjerojatna žena o kojoj se u javnosti nedovoljno zna, ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti sestrinstva, njege, volontiranja i istinske brige za druge.


 
Interpretacijska šetnja oduševila je posjetitelje koji su je nazvali jedinstvenim i magičnim povratkom u prošlost.